Raj za sportske ribolovce

Jezero Pelagićevo mamac za sportske ribolovce iz cijele Evrope

  • Извор: АТВ
  • 04.04.2023. 19:38

Peti dan bez ulova, ali pozitivne energije ne manjka. Turisti iz Slovačke strpljivo čekaju svoj ulov. Prešli su, pričaju, na hiljade kilometara da dođu baš na jezero Pelagićevo. I nije im prvi put. Kažu, ovo jezero je raj za sportske ribolovce.

“Prvo sam za jezero Pelagićevo čuo 2018. godine. Od tada je moj prioritet da dođemo ovdje. Iz Slovačke sam došao sa još dva prijatelja. Još uvijek ništa nismo upecali, ali ponekad je lijepo samo provoditi vrijeme u prirodi”, kaže Ljubo iz Slovačke.

Jedna je to od omiljenih destinacija sportskih ribolovaca iz cijele Evrope. Na jezero Pelagićevo mame ih šarani. 

Najveći šaran u BiH upecan je bas na ovom jezeru. Šaran je bio težak 37,8 kilograma, a upecao ga je jedan turista iz Rumunije. 

Kampovanje i sportski ribolov ovdje cvjetaju od početka aprila do polovine novembra. Svi se nadaju da će turista biti i više. 

“U planu je izgradnja lanč bara, oko jezera imamo trim stazu, sa vanjskom teretanom, posadili imao nove sadnice, u planu je i poribljavanje jezera”, rekao je Marko Kovandžić, upravnik jezera Pelagićevo. 

“Mi imamo jezero koje je, što se tiče šaranskog ribolova, jedno od najpopularnijih u Evropi gdje dolaze javne ličnosti kao što su Vanja Grbić, Darko Miličić, Miroslav Kloze. I da je to jedan vid razvoja turizma, gdje imamo sreću da auto-put prolazi kraj samog jezera gdje se nadamo jednom odmaralištu”, izjavio je Slavko Tešić, načelnik opštine Pelagićevo.

Tako bi i opština Pelagićevo, kao centar Posavine, na pola puta između Banjaluke i Beograda, postala odmaralište za sve one koji krenu na put. U planu je i razvoj seoskog turizma. Ipak, fokus je na izgradnji replike rodne kuće i muzeja srpskog prosvetitelja Vase Pelagića po kojem je opština i dobila ime.

Тагови: