Арсеније Арсенијевић

Како се правило пости Божићни пост - свештеник објаснио

  • Извор: Нова.рс
  • 28.11.2023. 22:16

Божићни пост је почео у уторак.

Како се правилно пости, и шта је у религији остало изворно а шта је постало, како кажу грађани, помодарство, колико је пост важан и какве су његове предности, говорио је свештеник Арсеније Арсенијевић, старјешина Вазнесењске цркве у Београду.

Он је за "Нова.рс" открио шта је све важно да знамо о Божићном посту.

"Као и код сваког поста тако и код Божићног најважније је да знамо да је то вријеме уздржавања, да је то вријеме духовне припреме човјекове за велики празник, који долази послије 42 дана поста, али оно што је веома важно је да знамо да је то период који ми користимо да се духовно очистимо, да се Богу приближимо, да схватимо да је оно једино важно у овоме животу је наслиједити живот вјечни. То је нешто што нас тјера да погледамо у себе и да се мијењамо, зато пост и онај тјелесни има смисла и своју функцију у том смислу", рекао је свештеник Арсенијевић и додао да је Божићни пост већином на уљу, а сриједом и петком пости се строжије.


Ево како да препознате покварену рибу: Омиљени оброк током поста

Ево како да препознате покварену рибу: Омиљени оброк током поста

Старешина Вазнесењске цркве у Београду појаснио је да се пост своди на тјелесну страну, дијетална исхрана јесте корисна за организам, али опет то није поента поста.

"Морамо сопственим примјером да мијењамо стварност, очистивши поље духовног живота и унутрашње биће. Собом морамо да мијењамо свијет око себе. Причешћујемо се у току цијеле године, а исповиједамо се онда када имамо потребу", рекао је свештеник Арсенијевић и нагласио да кроз 42 дана колико траје пост припремамо се да нам празник буде посебан дан.

Пост ће трајати све до 7. јануара. У данима поста вјерници ће се припремати за обиљежавање једног од најрадоснијих хришћанских празника кроз посвећеност молитви и чишћењу тијела и душе кроз исхрану, добра дјела и позитивне мисли.

Пост није строг, па вјерници могу да једу рибу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.