Pčelari trljaju ruke

Košnice pune meda, ali cijene neće biti snižene

  • 11.07.2018. 19:42

Vrijedne pčele zaslužne su za košnice pune meda. Pčelari su veoma zadovoljni, ali poručuju da cijene ipak neće sniziti. Kažu da nikada ne znaju kakva će naredna godina biti, a prednost meda je u tome što se ne kvari i što može da se prodaje idućih sezona.

"Ljudi su dosta, ne znam kako bih vam rekao, ostali bez meda prethodnih godina. Nešto na skladištu nema. Mi inače praktikujemo kada se pojavi ovako dobra godina da uskladištimo neku količinu meda da imamo za neke godine koje slijede, a koje će biti loše. Tako da sumnjam da će cijene meda otići dole", istakao je Saša Tomič, pčelar. 

Nakon teškog perioda, pčelari u Srpskoj su napokon dočekali bolju godinu. Osim pčela, sunčano proljeće i kišno ljeto, takođe su zaslužni za odličnu sezonu. Pčelari kažu da je vrijeme do sada bilo idealno, ali se ipak nadaju prestanku padavina. 
 
"Uvijek je kišna godina bolja od sušne, kako za pčelarstvo tako i za ostalu poljoprivredu. Jer ima u narodu ona izreka "Nikad kišna godina nije bila gladna godina", naglasio je Slavko Vidović, član Udruženja pčelara "Amorfa". 

Prosječna količina meda izvučena iz jedne košnice je oko 20 kilograma, a sada se očekuje i više. Trud i ulaganje trebalo bi ove godine pčelarima da se itekako isplati. 

Pčele radilice ove godine vrijedno sakupljaju polen, a košnice su pune najkvalitetnijim medom. Na ovom imanju nalazi se stotinu košnica, a pčele u njima proizvedu oko dve ipo tone meda godišnje. Cijena jedne tegle je oko 15 maraka. 
 

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)