Ana Paunović

Majka mladića koji se predozirao ekstazijem: Krivim sebe!

 • 01.07.2019.10:26

Ana Paunović, majka mladića koji je u junu 2018. godine preminuo nakon što je uzeo ekstazi, prvi put otvoreno je govorila o tragediji svoje porodice.

Prije svega želim da kažem da, iako sam radila kako sam najbolje umjela, smatram sebe najodgovornijom.  

Jovan je veče prije kobne noći slavio punoljetstvo. Bio je presrećan. I ponašao se kao pravi domaćin. Nije bio pijan kako se to očekuje. Nikad nije bio pijan. Drugovi kažu da je uvijek poslije pola piva morao da šeta jer nije baš podnosio alkohol.

Sutradan je otišao na još jedno punoljetstvo, kojih je te godine bilo svakog vikenda, budući da je to taj uzrast. Bili smo na vezi do 01.30 i bilo je sve u redu. Trebalo je da spava kod druga da se ne bi sam vraćao kući.

Pozvala sam ga oko 9 sljedećeg jutra da mu javim da dođe po ključ kod mene na posao. Javila se nepoznata djevojka i rekla da je na VMA na toksikologiji, pijan i drogiran. Bila sam u šoku i nevjerici.

Upravo zbog čestih žurki, a slušajuči ljude čija su djeca sličnih godina, kupovala sam testove na narkotike isključivo preventivno. Uvijek su bili negativni... Na VMA je uslijedio novi šok. Predaju mi Jovanove stvari... On je na aparatima za disanje, prekriven ledom zbog previsoke temperature.

U komi. Doktorka sa preko 30 godina staža kaže da tako nešto nije vidjela. I da je sve u Božjim rukama. Dobijam nešto za smirenje. Mislim se - daću mu bubreg, pluća, srce; to je kriza, ali će se prebroditi. Mlad je, jak, sportista.

U 15 sati nas puštaju još jednom kod njega. Temperatura spada, ali sve ostalo je jasno. Ne želim da vjerujem. Zovemo sve koji mogu da pomognu, čujemo da ima i neki lijek koji se daje u takvim slučajevima, ali kažu da je za Jovana kasno. U 21.15 javljaju nam da je preminuo poslije tri reanimacije. Narednih dana se ne sjećam jer sam bila na injekcijama i infuziji.

Znam samo da nisam bila majka narkomana, iako verujem da je radoznalost dovela do toga da proba ono što je danas "in". Takođe sam sigurna da se ne radi o velikom broju tableta, već o razornoj moći hemije koja je smućkana u kućnoj radinosti, a što pokazuju rezultati obdukcije.

Vrlo je važno da mladi shvate da je upravo to prva smrt: ako ne odmah, a ono kroz neko vrijeme, kad postanu zavisni. Jer je to hemija koja donosi osjećaj prelepog stanja, blaženstva. Ali kada dejstvo prođe počinje blaga, pa sve jača depresija, koja vas vodi ka novoj tableti.

Takođe je opasno upravo to što je jeftina, a ne može se ispratiti ko je i kako pravi.

 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Serija: Crna svadba

  Prva regionalna horor-serija upoznaće vas s vlaškom magijom i mističnim običajima.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 22:30 Film: Slatka Virdžinija (12+)

  Neobično prijateljstvo dva čovjeka nasilne naravi pokrenuće talas nasilja.

 • 02:00 Noćni program

  Noćni program