Sarajevo

Ivanka pokazuje fotografije spaljenog sina ispred Suda BiH

  • Извор: АТВ
  • 22.02.2022. 19:18

U pet do dvanaest, pod policijskom opsadom, porodice žrtava i žrtve rata iz Podrinja okupile su se ispred BH Suda. Sa slikom spaljenog sina došla je i Ivanka Rankić. Među prvim žrtvama bio je njen sin, na kome su se muslimanske trupe brutalno iživljavale.

"Nije bilo muslimana poginulog kad su mog sina uhvatili živog i pekli, vezali ga za šljivu i lampom ga pekli, lampa na plin, pekli su ga i vidite šta su uradili, dajte svijetu, ovo je genocid", kaže Ivanka Rankić.

"Skupili smo se da ih podsjetimo da oni ovdje moraju da osude Nasera Orića, moraju da osude sve njegove zločince i sve one koji su poubijali i popalili svu srpsku imovinu i pobili sve srpsko u Podrinju", kaže Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice.

O strahotama u selima Bejlovci, Zagoni, Ježeštica i mnogim drugim srpskim selima svjedočili su brojni svjedoci, ali pravnog epiloga nije bilo. Oni preživjeli kažu da će i dalje da govore i da traže pravdu.

"Ubili su mi majku, ubili su mi brata koji je imao samo 17 godina, ubili su mi oca koji je branio svoju kuću i mene i u tom napadu na moje selo Bjelovac tog  14.decembra ubili su 56 ljudi civila", kaže Brano Vučetić, iz Bjelovaca.

"5. jula su mi ubili sestru koja je imala 18 godina, bila je vidni civil, našli smo je u šumi u šorcu i atlet majici pogođena je metkom u desnu stranu pluća, glava je bila razbijena, nekim tupim predmetom", kaže Tatomir Gvozdenović, iz Zagona.

"Moji su poginuli 92', 8.avgusta, muž, djever i svekrva istog dana. Mom mužu su odsjekli glavu i on je sahranjen bez glave, poslije smo čuli da se igrao fudbal u Srebrenici s tom glavom", kaže Ivanka Mlađenović, iz Ježeštica.

U Kravici još čekaju BH pravdu. Naser Orić lično je vodio akciju 7. januara 1993. kada je u selu sve pobijeno.

"On je oslobođen po induvidulanoj odgovornosti za jedan zločin, a za ove zločine o kojima se priča, nije suđeno u Hagu što znači da postoji dovoljno dokaza već pred Sudom i ne trebaju nikakvi novi dokazi", kaže Milorad Kojić, direktor  Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila.

I okupljeni su danas poslali  jasnu poruku BH pravosuđu. 

Porodice poginulih i žrtve rata iz Podrinja poručuju da će se i za mjesec dana ponovo okupiti ovdje ispred Suda i Tužilaštva BiH. Traže pravdu za sebe i svoje najmilije i kažu da neće odustati da vide Nasera Orića iza rešetaka, jer znaju, kako kažu, da ima dovoljno dokaza.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина