Pomen

Na Tjentištu obilježeno 78 godina od Bitke na Sutjesci

  • 13.06.2021. 11:38

Služenjem pomena i polaganjem vijenaca kod Spomen-kosturnice u Nacionalnom parku Sutjeska na Tjentištu, danas je obilježeno 78 godina od Bitke na Sutjesci.

Obilježavanju Bitke na Sutjesci prisustvovali su izaslanik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, koji je i predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i delegacija Narodne skupštine koju čine Maksim Skoko i Savo Vulić.

Prosutni su bili i srpski predstavnici u institucijama BiH, opštine Foča i susjednih opština, ambasade Ruske Federacije u BiH, delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, SUBNOR-a Srpske i SUBNOR-a Srbije, te SOBNOR-a Crne Gore.

Bitka na Sutjesci, poznatija kao njemačka operacija `Švarc` ili peta neprijateljska ofanziva, počela je 15. maja i trajala je do 15. juna 1943. godine.

Cilj neprijateljskih vojnika, kojih je bilo 127.000, bio je uništenje partizana kojih je na Sutjesci bilo 22.000, uključujući centralnu bolnicu sa 3.000 ranjenika i 1.000 boraca oboljelih od tifusa.

Narodno-oslobodilačka vojska je tokom Bitke na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu uspjela da se izvuče iz obruča šest puta brojnijeg njemačkog okupatora u kojem je poginulo 7.543 boraca.

Тагови:
  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм