Proces koji se rješava sistemski i prema zakonu

Nastavlja se kontrola neradnika

  • Извор: АТВ
  • 25.01.2023. 19:05

Kontrola neradnika se nastavlja i to je proces koji se rješava sistemski i prema zakonu. Međutim, stvorila se u javnosti atmosfera lova na vještice, što nije dobro, kaže predsjednik Republike Milorad Dodik.

Očekivao je kaže da će mu stići i dokazi od  predsjednika sindikata uprave Republike Srpske koji je u javnosti tvrdio da ima onih koji se vode kao zaposleni a na posao ne dolaze.  Medjutim to se nije desilo.

"Ja sam očekivao da ćeon meni donijeti ime i prezime, Milorad Dodik, taj i taj, evo izvolite, jer sindikat bi to trebalo da uradi. Od toga se ništa nije desilo", rekao je Dodik.  

U Sindikatu uprave kažu da  nemaju pristup spiskovima radnika. Njihovo je poručuju samo  da ukažu da takve pojave postoje. 

"Mi nemamo mogućnost niti možemo dostaviti spisak, to je posao Generalnog sekretarijata Vlade. Oni mogu da izvrše unakrsnu kontrolu prisustva i radnog statusa svih zaposlenih", kaže Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

U svakom slučaju taj proces biće nastavljen tvrdi premijer. Dosad je nekoliko desetina ljudi ostalo bez posla nakon kontrole, i da će se taj proces nastaviti.  

"To se neće završiti ni u narednih mjesec dana, nego će to biti posao koji će se mora raditi u konmtinuitetu, a to je poštovanje zakona. Zakon je stariji i od predsjednika Vlade i od ministara i od bilo koga", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Takve pojave biće riješene kriz zakonit postupak, poručuje Dodik. Proces kontrole neće biti neki politički hir. 

"Mora da se provede zakonit postupak. Ako je neko zaposlen, on može da izgubi status samo sa zakonom. Ako drugačije to radite, istjerate ga na ulicu, on vas tuži, onda samo izgubite još više novca", kaže Dodik.

Dodik poručuje i da je svjestan činjenice da u javnom sektoru generalno postoji višak zaposlenih. Međutim, napominje da je i to delikatan problem, jer se nalazimo u izazovnim vremenima, kada su radna mjesta važnija od pojedinačnih ekonomskih odluka.

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.