Pomen u Bratuncu

Nema pravde za Srbe u BiH

  • 07.07.2018. 19:07

U BiH i dalje nema pravde za srpske žrtve. Tri i po hiljade nedužnih stradalo je u srednjopodrinjskoj regiji, a za masakre i zločine nikada niko nije odgovarao.

Aleksandar Lončarević čeka pravdu za svoju ubijenu trudnu sestru, pravdu za 68 civila iz svog sela čeka Slavka Matić, među kojima su njeni najmiliji. 

"Ovjde su mi dvije ćerke, ovdje muž, ovdje djevjer, ovdje komšija, i tamo komšija, sve je to pobijeno u jednom danu, cijeli ovaj red, i gore čitav. U mom selu. Naser Orić je bio vođa", istakla je Slavka Matić.

"Bila je u četvrtom mjesecu trudnoće, tu u obližnjem selu muslimani su napali, nisu imali milosti ni prema kome, pa ni prema njoj", istakal je Aleksandar Lončarević. 

Sramni izvještaj Vlade Republike Srpske koji je napisao bivši visoki predstavnik Pedi Eždaun biće poništen i zato tražim podrška svih stranaka u Republici Srpskoj, rekao je danas predsjednik Milorad Dodik. 

Vjeruje da će ga lider SDS-a Vukota Govedarica, koji je danas prisustvovao obilježavanju, u tome podržati. Jedinstveno je neophodno, jer posljednja presuda Suda BiH kojom su presuđeni trojica Bošnjaka mala za zločin koji su počinili nad srpskom djevojčicom 1993. godine u Sarajevu.

"Kad je izrečena tako sramna kazna za tako gnusno djelo, za njih trojicu koji su jednu desetogodišnju djevojčicu nekoliko sati maltretirali i silovali, to govori da u BiH nema pravde za Srbe i da BiH nije zemlja za Srbe, mi smo ovdje silom Dejtonskog sporazuma i spremni da poštujemo odredbe tog Dejtonskog sporazuma, ali svjesni da iluziju koju žele da izgrade u liku BiH je na štetu Srba i srpskog naroda", istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. 

Sedmi jul je istorijski datum koji zajedno obilježavaju Srbi sa obje strane Drine. Sami smo u svom bolu, ali Republika Srpska sve dok je Srbije neće biti sama, poruka je srpskog ministra odbrane i izaslanika predsjednika Srbije.

"Još jednom smo sami, naše rane nikoga ne bole, još jednom niko iz međunarodne zajednice nije htio da pogne glavu pred nevinim žrtvama, još jednom niko nije htio da nam ponudi saučešće ako već neće ili ne može pravdu, oslobađanje Nasera Orića, Atifa Dudakovića, oslobađanje svih onih dokazanih krvoloka je strašna poruka da je pravda daleko od Srba, baš kao što smo i danas sami", naglasio je Aleksandar Vulin, izaslanik predsjednika Srbije.

Dešavanja iz prošlosti moraju nam biti smjernice u kom pravcu da vodimo svoju politiku i da nam bude upozorenje da ostanemo budni, jer Srbi ne smiju više upadati u zamke koje dovode do strašnih gubitaka. Poručila je u Bratuncu premijerka Republike Sprske. 
 
"Važno je da njegujemo kulturu sjećanja, ona mora da postoji u okviru institucija, u okviru svakog pojedinca u Republici Srpskoj, jer na osnovu toga možemo da razumijemo šta je bilo i kud da se krećemo u budućnosti", istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske. 

Pored delagacija Srbije i Srpske, obilježavanju je prisustvovao i ruski ambasador u BiH. Prvi put, u Bratuncu je pušten dokumentarni film "Suza anđela" posvećen mučki ubijenom  jedanaestogodišnjem Slobodanu Stankoviću.

Тагови: