Još niko nije procesuiran

Obilježeno 26 godina od stradanja Srba u Magašićima

  • 20.07.2018. 11:03

Prisluživanjem svijeća za pokoj duša i polaganjem cvijeća uz Centralni spomen-krst i na humke ubijenih danas su članovi porodica i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila na bratunačkom groblju obilježili 26 godina od stradanja osam mještana i uništenja srpskog sela Gornji Magašići.

Zločin, koji su pripadnici muslimanskih snaga iz Srebrenice počinili na današnji dan u Gornjim Magašićima kod Bratunca, jedan je od najstravičnijih po svireposti. 

U porodičnim kućama masakrirano je osmoro srpskih civila iz ovog sela, od kojih šest žena. 

Najstarija žrtva bio je 85-godišnji Blagoje Popović, a najmlađa sedamnaestogodišnja trudnica LJiljana Ilić. 

Za ovaj, kao i sve ostale zločine počinjene nad Srbima u bratunačkoj opštini niko nije odgovarao niti procesuiran. 

"Rok za donošenje sudske odluke u predmetu `Gornji Magašići` bio je kraj 2015. godine, ali nažalost taj predmet još stoji u ladici Tužilaštva BiH koje pokušava da prikrije istinu o zločinu u tom selu", izjavila je predsjednik opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca Radojka Filipović. 

Ona je istakla da se porodice srpskih žrtava s pravom pitaju da li će zločince stići zaslužena kazna ili će istinu prikriti takozvani pravosudni organi BiH, a zločinci živjeti i umrijeti kao slobodni građani.

Filipovićeva je rekla da su Gornji Magašići jedno u nizu srpskih sela na području Bratunca koje je uništeno u posljednjem ratu. 

Na nepravdu prema žrtvama iz ovog srpskog sela ukazala je i Radinka Cvjetinović, čiji su brat Marijan Ilić, kao i trudna snaha LJiljana Ilić ubijeni na današnji dan prije 26 godina. 

"Ubijeni su u svojim kućama. Nikoga nisu napadali niti predstavljali opasnost bilo kome. Masakrirali su ih i niko ne odgovara što pokazuje da svijetu nema pravde nego sila vlada, ali kad-tad stigne Božija pravda i jedino se u nju uzdamo", kaže Cvjetinovićeva. 

Mještani su podsjetili da su Gornji Magašići napadnuti 20. jula 1992. godine u popodnevnim časovima, kada su pripadnici oružanih muslimanskih snaga iz Srebrenice ubili sve civile koji nisu mogli pobjeći, te opljačkali i popalili dvadesetak srpskih kuća u tom selu.