Problemi za građane

Nizak vodostaj Drine, intervenisali iz Voda Srpske

  • Извор: АТВ
  • 26.07.2022. 19:24

Istorijski nizak nivo rijeke Drine i podzemnih voda već danima prave probleme sembercima. Nizak nivo vode u sistemima za navodnjavanje u vrijeme suše izazvao je zabrinutost. Dobra vijest je da će sistemi biti u funkciji punim kapacitetom već sutra.

"Ono što se pokazalo vrlo efikasno  na tim dijelovima gdje je priklučen sistem jesu pojačani prinosi. U ovoj godini je sve funkcionisalo do prije 12 dana, kada je ustanovljeno da e slab dotok vode. Već sutra poljoprivrednici mogu očekivati navodnjavanje u svojim njivama", kaže Mićo Živić, poljoprivrednik iz Crnjelova.

Prije nekoliko dana brzom intervencijom Voda Srpske koja je uputila inicijativu Vlade RS i resornom ministarstvu, počelo se sa hitnim radovima.

"Mi ćemo na ovaj način nju vratiti u staro korito i obezbjediti dovoljne količine vode na našu ustavnu građevinu u Janji, odakle se voda distribuira u kanalsku mrežu, a samim tim povećava nivo i podzemnih voda što dalje indirektno utiče i na neke druge stvari", kaže Miroslav Milovanović, direktor JU "Vode Srpske".

"Nivo vode u podzemlju je pao, a usput su se desile i ov maksimalne vrućine, tako da se može  ovo tretirati kao neka elementarna nepogoda. Ova intervencija se svodi na to da se uvede dio vode rijeke Drine u napušteno korito, radovi traju desetak dvanaet dana", kaže Dragan Sarić, izvođač radova.

Vlada Republike Srpske godinama kontinuirano ulaže u izgradnju sistema za navodnjavanje, posebno u Semberiji, gdje će uskoro biti pušteni u rad i sistemi u Kojčinovcu.

"Kanalska mreža na području Semberije stvara uslove za navodnjavanje do 20 000 ha poljoprivrednog zemljišta i puštanje nekih izgrađenih sistema na nekih do 3 000ha na području Semberije", kaže Stefan Mitrović, direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede.

"Ovi radovi nam omogućavaju samo navodnjavanje u sistemima za navodnjavanje, oni poboljšavaju i hidrološku sliku kompletneSemberije i područja pod poljoprivrednom proizvodnjom u Semberiji i omogući će nam i poboljšati stanje na usjevima", kaže Milan Gavrić, pomoćnim ministra poljoprivrede.

Pun nivo vode u sistemima za navodnjavanje biće već sutra, dok se puštanje u rad novih sistema očekuje za pet dana kažu u resornom ministarstvu.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.