Од почетка ове године

Нови цјеновник ФЗО доноси поједностављења процедура и олакшице за пацијенте

  • Извор: АТВ
  • 06.02.2024. 11:23

Осигураницима Фонда здравственог осигурања Републике Српске којима су потребне услуге из области лабораторијске дијагностике узорак се узима само на једном мјесту, независно од тога гдје ће се анализа ових узорака радити, рекли су данас из Фонда здравственог осигурања.

Примјера ради, осигураницима којима су потребне услуге из лабораторијске дијагностике, а које припадају и примарном и секундарном нивоу здравствене заштите (домови здравља и болнице), узорак се узима само на једном мјесту - дому здравља и пацијент више не мора да одлази и у болницу како би урадио и услуге које припадају вишем нивоу здравствене заштите. 

На овај начин се спрјечава шетање пацијената од једне до друге здравствене установе, а и пацијент више не мора да на два мјеста даје крв како би се урадила анализа за све услуге које су му потребне. 

Гинеколог и бабица негирали кривицу за пад бебе у фочанској болници

Гинеколог и бабица негирали кривицу за пад бебе у фочанској болници

„То је посебно важно за осигуранике који болују од малигних болести или трансплантиране пацијенте који морају више пута у току године да раде ове анализе, а због здравственог стања им је важно да услуге ураде на једном мјесту како би избјегли гужве и чекања“, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Како кажу, ово је омогућено новим Цјеновником здравствених услуга који је почео да се примјењује почетком ове године.

У ФЗО напомињу и да ће пацијенти на мјесту гдје су дали узорак долазити и по резултате својих анализа, а ту се и наплаћује партиципација у случају да осигураник није ослобођен плаћања од ове обавезе.

Уколико се пацијент упутницом директно упућује да уради лабораторијску дијагностику која искључиво припада вишем нивоу здравствене заштите (болнице и УКЦ) пацијент ће и даље да ове услуге ради у поменутим здравственим установама.

Хакован мејл сервер Градске управе Бањалука

Хакован мејл сервер Градске управе Бањалука

"Поред тога, партиципација за услуге лабораторијске дијагностике је смањења тако да ће пацијенти издвајати мање новца, него до сада за партиципацију, јер је циљ да осигураници ове услуге раде у домовима здравља, а не у приватним лабораторијама у којима сами плаћају пуне цијене лабораторијске дијагностике“, наводи се.

Такође, новим цјеновником, биће омогућено да код прописивања рецепата за хроничну терапију, пацијенти више не морају да одлазе код породичног доктора само да би платили партиципацију. Наиме, планирано је да директно по своје лијекове одлазе у апотеку и неће имати обавезу да се враћају у амбуланту породичне медицине како би платили партиципацију. Изузетак је, свакако, када љекар процијени да је потребно обавити преглед или одређене консултације са пацијентом, па ће тада осигураник прво морати да посјети породичног доктора.

„Напомињемо да је Фонд почетком године донио нови Цјеновник здравствених услуга са циљем унапређења ранијег цјеновника и прецизнијег дефинисања услуга које финансира обавезно здравствено осигурање, а при томе пацијенти нису ускраћени ни за једну услугу. Такође, анализом цијена на тржишту БиХ и земаља у окружењу – у  јавним и приватним здравственим установама настојало је да се дефинишу реалне цијене у Цјеновнику, а све у циљу рационалног управљања средствима осигураних лица. Дакле, новим цјеновником јасно је дефинисано које услуге финансира обавезно здравствено осигурање, како Фонд не би више финансирао услуге које нису у нашој надлежности, него је то законска обавеза локалних заједница, попут чишћење бунара и слично“, додају у ФЗО.

Свето писмо, икона Богородице и цртеж Светог Саве остали читави у пожару у кући код Лакташа

Свето писмо, икона Богородице и цртеж Светог Саве остали читави у пожару у кући код Лакташа

Намјера Фонда је да се добије комплетан и савремен цјеновник, али додају да тај посао још није завршен и на томе и даље интензивно радимо уз консултације са здравственим радницима, јер је циљ да се дефинишу реалне и континуирано уводе нове услуге.

„Примјера ради, здравствене установе су наводиле да су у цјеновнику поједине услуге, попут савјетовања, едуковања и друго - изостављене. Међутим, став Фонда је да се подразумијева да љекар пацијенту да савјет и едукује га у оквиру првог или контролног прегледа и да нема потребе да то буду посебне здравствене услуге, као што је то било раније. Такође, неким услугама је промијењен назив или је више услуга обједињено у једну, тако да то никако не значи да су избачене из Цјеновника“, саопштено је из ФЗО.

Напомињу да било која промјена у здравственом систему која има за циљ да унаприједи стање, не треба да буде изговор да се пацијентима не пружи здравствена услуга, јер свакако установе примарног нивоа средства од Фонда добијају на основу регистрованог броја осигураних лица, а не на основу Цјеновника или неког другог акта. Посебно зато што је и за ову годину Фонд планирао за око 32 милиона КМ више средстава за здравствене установе, те је то још један разлог да пацијенти у коначници добију доступнију и квалитетнију здравствену заштиту.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)