Dolina heroja

Obilježeno 75 godina Bitke na Sutjesci

  • 10.06.2018. 19:49

Iz klanaca Sutjeske, Vučeva i Zelengore, gdje ih je satjeralo 120 hiljada Nijemaca, partizani su uspjeli da se izvuku neopisivim herojstvom i uz ogromne gubitke. Od dvadesetak hiljada boraca, poginulo ih je više od sedam hiljada.

Obruč je probijen na Sutjesci, u današnjoj Dolini heroja, o čemu svjedoča dva krila od bijelog kamena i spomen kosturnica u kojoj leži 3301 partizanski borac.

"Treba da se održi jedno sjećanje na sve te žrtve koje su pale za zajedničku slobodu," kaže Zdravko Nišavić iz Tivta.

"Da nijesu krv dali oni, dragačije bi ime i prezime bilo, drugačiji bi život bio," dodaje Spasoje Lubarda iz Cetinja.

Na Tjentište je iz Beograda došao i Zdenko Duplančić, borac Prve proleterske brigade. Nije učestvovao u bici na Sutjesci, ali ni u 88. godini ne propušta da se pokloni svojim saborcima i ukaže na važnost njegovanja tradicije NOB-a.

"Veoma je važno, danas se falsifikuje istorija, i kod nas i svjetska istorija, umanjuje se uloga antihitlerovske koalicije," kaže Duplančić.

Vijence su, na spomen kostrurnicu i centralni spomenik, položile su brojne delegacije. 

Predsjednik Odbora Vlade za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović naveo je da je ovdje prevashodno bila borba na život i smrt protiv onih koji su došli na kućne pragove da nam oduzmu život i slobodu.

Spomen kompleks bitke na Sutjesci početkom godine ugrozilo je veliko klizište, čija bi sanacija trebala da počne za koji dan. 

"Ići će u tri faze, prvo će ići odvodne cijevi i podzemne vode. Poslije toga čitav plato, sav mermer ispred spomenika će biti zamijenjen u potpunosti," rekao je Dejan Pavlović, direktor NP “Sutjeska".

Klizište je ujedinilo antifašistička udruženja u nastojanju da se dio kompleksa što prije sanira, ali to ipak nije bilo dovoljno da sedam i po decenija od bitke na Sutjesci zajedno obilježe ovaj dan. Danas su to uradila udruženja iz Srpske, Srbije, Crne Gore i Slovenije, a za sedam dana na istom mjestu jubilej će obilježiti udruženja iz Hrvatske i Federacije BiH.   

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.