Banjaluka

Obilježeno 90 godina rada Instituta za javno zdravstvo

  • 25.10.2019. 20:45

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske obilježio je 90 godina postojanja i rada, a izložbom dokumenata i fotografija iz Arhiva Srpske prikazan je put razvoja - od Doma narodnog zdravlja osnovanog 1929. godine, preko Higijenskog zavoda, do Instituta.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je večeras novinarima u Banjaluci, gdje je održana i svečana akademija, da je doprinos Instituta javnom zdravstvu veliki, zbog čega ministarstvo posvećuje veliku pažnju njegovom funkcionisanju.

On je naglasio da se doprinos Instituta za javno zdravstvo ne može posmatrati samo kroz aspekt zdravstva i zdravstvenog sistema.

"Institut za javno zdravstvo pruža niz različitih vrsta usluga u okviru kojih se finansira - u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, u sektoru bezbjednosti saobraćaja, zaštite stanovništva od jonizujućeg i nejonizujućeg zračenja. Upravo su to kapaciteti kojima slijedimo - multidisciplinarni i intersektorski pristup i odgovor na potrebe našeg stanovništva", istakao je Šeranić.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković rekao je da je Institut tokom svog postojanja napredovao svake godine uprkos i teškim vremenima koja su ga pratila.

"Svake godine smo uspijevali da razvijemo neku novu metodu, novu uslugu u Institutu i da edukacijom kadra, zaštitom javnog zdravlja i prevencijom poboljšamo zdravlje stanovništva", naglasio je Zeljković.

On je istakao da je Institut za javno zdravstvo izuzetno kadrovski osposobljen - sa 14 doktora nauka, 14 magistara, velikim brojem specijalista različitih grana medicine.

"Kada je riječ o finansijama, najvećim dijelom se samofinansiramo, uz podršku Ministarstva zdravlja Srpske dobijamo određene grantove, a dijelom i od Fonda zdravstvenog osiguranja, kroz različite modele plaćanja", dodao je Zeljković. 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм