BOrci se okupili na mjestu gdje su krenuli u odbranu grada

Odbranom prije 30 godina omogućeno da Doboj danas bude slobodan grad

  • Извор: АТВ
  • 02.05.2022. 20:03

Dobojski borci okupili su se na mjestu sa kojeg su prije tri decenije krenuli u odbranu grada. Taj 2. maj 1992. godine ni danas ne zaboravljaju. Doboj je prisjećaju se, bio opkoljen iz više pravaca. Sedamdeset posto grada bilo je blokirano.

"Akcija je počela u ranim jutarnjim časovima opreuzeti su ključni punktovi koje su držale okupatorske snage i samim tim otvoren ulaz u Doboj", kaže Mirko Stojčinović , Udruženje branilaca Doboj. 

Sastali su se najhrabriji. Deblokirali su grad i osujetiti plan hrvatske brigade iz okoline Doboja. 

"Imali smo obavještajne podatke da 108 i 109 brigada koja se nalazila u rejonu johovca gdje pobila od srpskog brod,a Liješća, Rabića, Ritešića trebala da se spoji sa ZE DO kantonom", kaže Radislav Nikolić, Udruženje "Branioci Doboja".

Odbranjen je Doboj, ali i regija, kažu bivši komandanti. U Doboju se utvrđivala granica Republike Srpske. 

"Da se nije desilo ovo što danas obilkežavamo ovo bi bils Fedeacija, jer sve naznake su i tada bile i njhive namjere da ovaj prostor bude Federacija", kaže Miko Škorić, bivši komandant VRS.

"Tad je uspostavljena optina tadašnja Dooboj u sastavu RS i too je sigurno najznačajniji datum za opstanak srpskog naroda ne samo u Doboju nego Ozrenu čitavom i teritoriji grada Doboja", kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Doboj je grad koji je tokom rata imao najviše artiljerijkih napada. Iako na današnji dan nije bilo žrtava, brojale nakon 2. maja. U odbrani Doboja poginulo je više od 1700 boraca.

Тагови:
  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије