Бањалука

Огласио се ФЗО о хакерском нападу: Грађани могу да користе услуге здравствене заштите

  • Извор: АТВ
  • 02.01.2024. 17:56

Већ више од 48 часова стручне службе за информационе технологије Фонда здравственог осигурања заједно са екстерним партнерима активно раде на поновном успостављању Интегрисаног здравственог информационог система, који је био мета високософистицираног напада напредне међународне хакерске групе.

Како су навели из Фонда здравственог осигурања Републике Српске, управо су правовремена и адекватна реакција надлежних за ИЗИС, те високи стандарди сигурности који су постављени у овом систему, били кључни да се спријечи већа штета која је могла да проузрокује несагледиве посљедице за ИЗИС, а самим тим и комплетан здравствени систем Српске.

"Наиме, од почетка имплементације ИЗИС-а посебно се водило рачуна о аспекту безбједности са максималном заштитом система  (обезбијеђени су комуникациони линкови са директним приступом, набављени Firewall уређаји, обезбијеђенa комуникација са екстерним установама путем VPN тунела, набављене антивирус лиценце, обезбијеђена подршка за Oracle сервере и базу података, инсталирање Oracle Linux оперативног система, имплементирано рјешење за виртуализацију-VMWare, реализација Single Sign On (SSO) портала, кориштење најсигурнијих услуга Мтела и др.)", саоопштено је из Фонда.


Како ће радити амбуланте у Бањалуци након хакерског напада

Како ће радити амбуланте у Бањалуци након хакерског напада

Такође, систем је повезан са другим институцијама  и користи сервисе МУП-а, Агенције за заштиту личних података, Агенције за лијекове и других, примјењујући све безбједносне протоколе.

"ИЗИС у свом систему има  много екстерних корисника, који систему приступају посебним сигурносним тунелима и претпоставка је да је напад био управо преко неког од тих тунела, представљајући се систему као корисник система. Одмах по евидентирању проблема приступило се, у складу са дефинисаним протоколом, заштити база података, како би се сачували здравствени подаци. Базе података су одмах пребачене на другу физичку локацију и сада су у току активности конфигурације система. Надамо се да није  начињена већа штета, осим прекида у раду ова два дана, те наредних неколико дана док се систем поново не стави у функцију", додаје се у саопштењу.

Иначе, у протеклом периоду многе компаније у свијету, укључујући и прије пар дана Електропривреду Србије, биле су мета сличних напада, што значи да ИЗИС није изолован случај и да се овакви напади дешавају, те се упркос максималној заштити од њих тешко одбранити. 


Разорни земљотрес у Јапану помјерио тло за више од метар

Разорни земљотрес у Јапану помјерио тло за више од метар

"Захваљујемо се свим институцијама Републике Српске које су нам пружиле подршку и предузеле активности у складу са својим надлежностима, попут ресорног министарства, Министарства унутрашњих послова, Агенције за информационо друштво и других. Напомињемо да упркос прекида у раду ИЗИС-а усљед хакерског напада, грађани Српске и даље могу да користе услуге здравствене заштите. И на овом примјеру институције Српске су показале да можемо успјешно да се носимо и са најтежим изазовима, који су, нажалост, учестали. ФЗО РС, заједно са  здравственим установама, биће и даље на располагању грађанима, и јавности уопште, улажући максималне напоре како би посљедице напада на здравствени систем биле превазиђене на најбезболнији могући начин и да би се што мање одразиле на саме пацијенте, за разлику од неодговорних појединаца који својим коментарима не доприносе рјешењу проблема, односно не служе ничему, изузев злонамјерном дизању панике и кориштењу ситуације за ситне дневнополитичке теме", закључује се у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!