Почела имунизација

Огромно интересовање за вакцинацију против грипа

  • Извор: Глас Српске
  • 15.11.2023. 07:11

Страх од сезонског грипа међу становништвом не јењава већ годинама, што потврђују и у појединим домовима здравља, гдје су за свега неколико дана од почетка вакцинације потрошене готово све бесплатне дозе.

Како наводе у здравственим установама, гдје је имунизација против сезонског грипа почела 6. новембра, грађани су похрлили да закажу термин вакцинације што прије, јер су се, поучени искуством из претходних година, уплашили да ће све бесплатне дозе планути у кратком року.

Институт за јавно здравство Републике Српске је ове године обезбиједио 20.000 бесплатних доза, које су распоређене по локалним домовима здравља.

Дом здравља у Бањалуци добио је 2.890 бесплатних вакцина, од којих је утрошено више од 90 одсто.

"Код нас је традиционално велико интересовање за вакцинацију против грипа и до сада смо утрошили више од 90 одсто доза“, казали су у овој здравственој установи.

Гојазност све чешћа код дјеце, шта је узрок

Гојазност све чешћа код дјеце, шта је узрок

Директор Дома здравља у Добоју Владимир Марковић рекао је за “Глас Српске” да су прије неколико дана добили 550 вакцина против грипа, а већ 300 доза је аплицирано.

"Интересовање је као и претходних година прилично велико. Углавном се јављају исти пацијенти као и претходних година, они знају да имају право на бесплатну вакцину, која штити од грипа и вируса“, рекао је Марковић.

Он је нагласио да тренутне временске прилике погодују ширењу вироза.

"У посљедњих мјесец дана велики број људи се јавио са симптомима грипа“, казао је Марковић.

Епидемиолог у бијељинском Дому здравља Младен Грујичић истиче да је ова здравствена установа за овогодишњу имунизацију категорија које су ослобођене плаћања добила 850 доза.

"Вакцинације становника тече свакодневно и остало је још доза, тако да сви заинтересовани грађани који желе да се заштите од грипа, а спадају у категорију која је ослобођена плаћања, то могу да учине и у наредним радним данима, односно до истека залиха“, казао је Грујичић и додао да су набавили 1.200 комерцијалних доза те да за њих влада још веће интересовање.

Главни техничар у Дому здравља у Источном Новом Сарајеву Борко Дамјановић рекао је да имунизација протиче без проблема.

"Добили смо 460 вакцина и у протеклих седам дана потрошили сигурно пола. Интересовање на подручју наше локалне заједнице није као у периоду прије вируса корона, али не можемо рећи ни да нема заинтересованих“, каже Дамјановић.

Институт за јавно здравство Српске обезбиједио је и 3.500 доза вакцина за лица која немају право на бесплатну вакцинацију, а за седам дана утрошено је 1.800 комерцијалних доза, чија цијена као и прошле године износи 28 марака.

Категорије

Право на бесплатну вакцину као и претходних година имају пацијенти на хемодијализи и пацијенти код којих је извршена трансплантација бубрега, који болују од шећерне болести - инсулин зависни те пацијенти са уграђеним стентом, бајпасом, вјештачким валвулама и пејсмејкером, као и они којим је рађена балон дилатација. Право имају и ХИВ позитивне особе и пацијенти обољели од АИДС-а, дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу и дјеца обољела од цистичне фиброзе плућа, као и сви запослени на инфективним клиникама/одјељењима и јединицама интензивне медицине. 

Право на бесплатне вакцине имају и особе које болују од мишићне дистрофије и мултипле склерозе, особе које су завршиле са пријемом хемотерапије и тренутно немају клиничких знакова болести, као и особе са посебним потребама са боравком у колективном смјештају.

Почиње вакцинација у Српској: Шта је грип и ко има право на бесплатну имунизацију

Почиње вакцинација у Српској: Шта је грип и ко има право на бесплатну имунизацију


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: