Vojin Petrović

Osipa se članstvo Bakajlićevog Udruženja "Sela Semberije i Majevice": "Uvrijedio sve poljoprivrednike”

  • Извор: СРНА
  • 15.07.2022. 21:36

Vojin Petrović rekao je da je sa Nedeljkom Lazićem odlučio da napusti Udruženje poljoprivrednika "Sela Semberije i Majevice" jer se ne slažu sa samovoljnim djelovanjem predsjednika Save Bakajlića koji poziva na prosipanje pšenice i proteste ispred Gradske uprave.

"Bakajlić je, nazivajući poštene ljude papcima, uvrijedio sve poljoprivrednike koji su na poziv Agrarnog fonda grada Bijeljina došli na sastanak sa ministrom poljoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Bili smo tamo da se dogovorimo u vezi sa otkupnom cijenom pšenice, ali i o nizu drugih pitanja. Bakajlić je to iskoristio i nastupio protiv svih", rekao je Petrović, obrazlažući svoju odluku.

On ističe da, koliko mu je poznato, Bakajlić nije konsultovao članove Udruženja "Sela Semberije i Majevice" prije nego što je nastupio u javnosti i pozvao na proteste, prosipanje pšenice i okupljanje ispred zgrade Gradske uprave u Bijeljini.

"Ne znamo da li se nečija politika krije iza Bakajlićevih poziva na prosipanje pšenice ili je u pitanju lični interes, ali ono što znamo jeste da ni mene, niti druge članove sa kojima sam u kontaktu nije pitao ništa prije davanja izjava", kaže Petrović i navodi da je Udruženje nastalo kako bi se razgovorima, a ne sukobima sa odgovornima za agrarnu politiku u Srpskoj dolazilo do najboljih rješenja.

On podsjeća da su se članovi Udruženja prethodno, zajedno sa Bakajlićem, u Gradskoj upravi sastali i sa mlinarima, u prisustvu gradonačelnika Bijeljine LJubiše Petrovića, te da nakon toga nije bilo nikakvih vrijeđanja i isključivosti.

Međutim, kaže Petrović, nakon što su se ministar poljoprivrede Srpske i srpski član Predsjedništva BiH pojavili u Bijeljini i postigli određene dogovore sa poljoprivrednicima, uslijedilo je Bakajlićevo ponižavanje učesnika.

"Na sastanku sa ministrom i predstavnicima Agrarnog fonda postigli smo dogovor o pet feninga premije iz budžeta grada i da otkupna cijena u mlinovima bude od 62 do 64 feninga. Dogovorili smo da iznos podsticaja za sjetvu pšenice naredne godine bude najmanje 500 KM", naveo je Petrović za Srnu.

Prema njegovim riječima, sada bi trebalo rješavati druge probleme, kao što je mogućnost da mlinovi prestanu sa otkupom pšenice ili šta činiti ako ponovo nastupi suša.

"Umjesto da se bavi ovim, Bakajlić nas naziva papcima, svađa i uporno želi da prosipa pšenicu. Zbog čega?", pita Petrović.

Podsjetimo, ATV je objavila da je Savo Bakajlić svoju pšenicu predao i naplatio 0,62 pf, a potom je tražio cijenu od 0,82 pf i pozivao na proteste i prosipanje pšenice. Više o tome čitajte na OVOM LINKU.