Несрећа

Отац и син преживљавају сакупљајући лименке - сада им је изгорјела кућа

  • Извор: Независне
  • 02.11.2023. 07:40

Велика несрећа погодила је недавно Решида и Сафета Нухановића, оца и сина, који живе у насељу Пољана, у околини Велике Кладуше, када је пожар захватио кућу у којој живе, а том приликом изгорио је дио објекта.

Њих двојица већ годинама живе у веома лошим условима, а преживљавају тако што сакупљају и потом продају лименке, те остали отпад. Припадници Ватрогасне јединице из Велике Кладуше спријечили су да изгори комплетна кућа, а отац и син су сада приморани да бораве у још тежим околностима него раније.

Треба рећи како је Решид дуго година радио у "Агрокомерцу", али да као већина радника овог некадашњег економског гиганта, због познатих околности и привредне пропасти предузећа, није стекао право на пензију нити било какав вид социјалног и здравственог осигурања.

Његовом сину је 20 година и ради се о особи с потешкоћама у развоју, због чега Сафет није похађао школу, а једно вријеме био је укључен у активности локалног удружења које ради с таквим особама.

Како функционише српска верзија система

Како функционише српска верзија система "Амбер алерт" и ко је све укључен

Отац и син живе од скромне зараде у кући коју је Решид изградио у периоду прије рата, док је још био у радном односу.

"Новца да обновимо оно што је пожар уништио немамо, јер и овако једва преживљавамо", каже старији Нухановић.

Каже како већ пуних 17 година живе без струје која им је искључена јер је нису могли плаћати, док воду користе с оближњег изворишта.

Стање у којем бораве је очајно, а сама кућа више личи на неку депонију него на породични дом достајан живота. За тешку судбину оца и сина сазнали су Кладушчани који су окупљени у неформалну групу названу "Екипа с термина". Ради се о људима који се баве различитим пословима, а повезује их љубав према спорту, па се седмично више пута окупљају и упражњавају спортске активности.

Како је рекао Сенад Шехић, један од чланова ове групе, организовали су хуманитарну акцију те сами већ прикупили значајну количину хуманитарне помоћи с циљем да помогну оцу и сину.

"Жеља нам је да им створимо колико-толико пристојне услове, да могу да бораве у својој кући. Ради се о особама које никада нису тражиле туђу помоћ, успијевају некако преживјети, али сада је ситуација када им заиста треба помоћи", каже Шехић.

Ватрогасци из Добоја показали брзину и вјештину у гашењу пожара

Ватрогасци из Добоја показали брзину и вјештину у гашењу пожара

Према његовим ријечима, у протеклом периоду успјешно су организовали и провели низ хуманитарних акција те помогли великом броју унесрећених, па се надају како ће тако бити и овога пута. Сви који желе да се укључе у хуманитарну акцију више информација могу добити на Фацебоок страници "Екипа с термина".

Велика несрећа погодила је недавно Решида и Сафета Нухановића, оца и сина, који живе у насељу Пољана, у околини Велике Кладуше, када је пожар захватио кућу у којој живе, а том приликом изгорио је дио објекта.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.