Константни притисци

Отежани услови за живот Срба у другом ентитету

  • Извор: АТВ
  • 09.05.2024. 19:45

Живот Срба у ФБиХ је под константним притиском. Бројни су изазови пред којима се налазе, али треба им дати јасну подршку и недвосмислену помоћ да знају да нису сами и омогућити им да и даље остану на својим огњиштима, кажу у Одбору за заштиту права Срба у Федерацији.

"Потребно је урадити путеве, водовод гдје се може урадити и обнову електро-мреже што је веома важно јер Федерација не врши своје функције у обавези за обнову мреже. Мора се радити електро мреже, мора свако српско село да добије трафо станицу, могућност да се прикључи. Па нека је то пет кућа, двије куће-двије", каже Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Економско оснаживање Срба у ФБиХ такође је један од приоритета. Млађе људе потребно је подржати пољопривредном механизацијом као и отварањем фабрика. 

"Која год је кућа, до 50 година, двоје у кући, двоје, мора се наћи начина да се помогне или са копачицом или неким другим пољопривредним оруђем, јер свако има земље у Федерацији", каже Радановић.

Већина Срба у ФБиХ се налази у Унско - санском кантону, Кантону 10 и Xерцеговачко-неретванском кантону. У осталим дијеловима другог ентитета, практично су сведени на ниво статистичке грешке. Осим економског оснаживања, Радановић поручује да треба радити и на његовању културе сјећања. Бројна мјеста гдје су Срби били већина потпуно су уништена у рату, и данас су непрепознатљива.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм (Р)

    'Документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада