Riječ stručnjaka

Otkrivamo - Kako prepoznati lažna vina

  • Извор: АТВ
  • 09.10.2022. 09:26

Na hrvatskom tržištu pronađeno je sedam lažnih vina u kojima su voda i šećer.

Dodavanje vode i šećera prilikom proizvodnje vina ne samo da nije dozvoljeno, nego je i besmisleno.

Vino nastaje iz soka koji se prirodno dobija iz grožđa.

Omjer kiselina i šećera je osnovni parametar prilikom ocjenjivanja kvaliteta grožđa.

"Ja namjerno kažem kvalitetnu sirovinu, sirovinu koja nije oštećena, koju nije napala plijesan, koja je u tehnološkom stanju zrelosti, koja ima dovoljnu količinu šećera i kiseline. Vodu kada dodajate, smanjujete šećer i kiselinu", kaže Aleksandar Savić, Tehnološki fakultet u Banjaluci. 

Тагови:
  • 08:00 Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:00 На ивици терена (Р)

    На ивици терена (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Аграр (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.