"Brzi, tačni, objektivni i uvijek prvi"

Ovako novinari ATV-a pamte svoje početke i otkrivaju šta ih je privuklo ovom pozivu

  • 21.11.2020. 12:47

Od pantelegrafa do TV prijemnika. Goldmark je 1946. predstavio televiziju u boji. Elektronski sistem zamijenio je mehanički Goldemarkov sistem i on je priznat kao začetnik prenosa slike u boji. Nakon dodatnih razvijanja, proizvodnja televizora u boji krenula je 1967. godine. Od tada pa do danas, nema domaćinstva koje ne posjeduje magičnu kutiju. 

Alternativna televizija sa radom je počela 1996. godine kao dopisnička jedinica, a 10 godina kasnije počelo je emitovanje iz vlastitog studija. Od 10-ak mladih entuzijasta do 160 profesionalaca. Mnogi od njih su svoju karijeru izgradili upravo u ovoj medijskoj kući. 

Jedna od njih je i Milijana Kos.  

Novinar, reporter, voditelj, urednik, producent. Sve to stalo je u 20 godina karijere od čega je 17 godina na ATV-u. Ipak prvi tekst i prilog neće nikada zaboraviti. 

"Ja sam prvo počela da radim u štampanim medijima. Prvi tekst je bio "Koliko košta vjenčanje u Srpskoj?" i nikad ga neću zaboraviti i imam kući taj isječak iz "Novosti". Prvi prilog kojeg se baš sjećam na ATV-u, a ovdje sam nekih 17 godina, je o jednoj baki iz sela kod Gradiške kojoj su komšije napravile velike probleme zato što su od vidovnjaka čuli da im ona pravi nekakve vradžbine i to je priča na koju sam ponosna, a koja je zadovoljavala sve standarde ATV-a", priča ona.

Radio, štampa, televizija. Tako je tekao novinarski put Zorice Petković. Kaže kada je 1993. sjela za radijski mikrofon, znala je da je novinarstvo njen životni poziv. Politika, zdravlje, poljoprivreda, kultura, zabava. Za sebe kaže da je radila sve sem sporta. Dvije decenije rada su iza nje, a sa samo 5 godina imala je jasnu viziju.

"Kada sam imala 5 godina, došla sam kod moje bake i rekla "Bako, uključi  TV, ja sam na TV i nastupam" i svi su se smijali, ali 10-ak godina kasnije mene je počelo da zanima novinarstvo. Tada je bio neki razvojni proces, moralo se proći sve prije televizije, koja je neka kruna svega toga", kaže Zorica.

Stepenicama svojih snova odavno samouvjereno korača i urednik sportske redakcije Andrej Knežević. Kaže da je novinarstvo zanat, da je potrebno raditi na sebi svaki dan te da se ne živi od stare slave. Šta je bilo juče, danas ne važi. Kao dijete sanjao je da će jednog dana otići na utkamicu NBA lige. Sedmogodišnji dječak nije ni slutio da će mu posao kojim se bavi ostvariti maštarije. 

"Za televiziju kažu da ostvaruje snove i da snovi postaju java. Ja sam kao dijete zamišljao da odem u NBA da to gledam. Otišao sam kao reporter, upoznao ljude za koje sam maštao da ću upoznati i ovaj poziv mi je omogućio da ispunim neke svoje životne snove", priča Knežević.

Jednima se novinarstvo kao životni poziv nametnulo slučajno, za druge je to bila ljubav na prvi pogled. Šou biz, kultura, sport, zabava i politika. Pokazalo se da u svim vodama dobro plivaju, a gledaoci posljednjih godinu dana uz njih započinju svoja jutra. Dragana Božić i Dejan Stupar

"Za mene je televizija ljubav i to je poziv mog života. Gledaoci ne vidi tu brzinu i napetost. Nekada se dese neki tehnički problemi, a ja samo čujem "studio 5", pa ko se snađe", priča Dragana.

"Jutarnji program je zaista specifičan i možda najteži tv format, morate imati sve informacije jer ljudi sa vama počinju dan i to jeste izazov", kaže Dejan Stupar.

Alternativna televizija ove godine obilježila je 23 godine postojanja. Brzi, tačni, objektivni i uvijek prvi. ATV je uvijek tu za svoje gledaoce, ATV srcem.