СПЦ

Ово су правила за сваку недјељу Васкршњег поста! Ево како се свака седмица назива и шта треба радити

  • Извор: Агенције
  • 18.03.2024. 22:15

Велики Васкршњи пост, који код православних вјерника почиње 18. марта и траје 48 дана, има своја правила и ритуале за сваку од седам недјеља.

Ево како се свака седмица поста назива и која су правила:

Чиста недјеља (Тодорова или Теодорова недјеља): Прва три дана поста почињу потпуним уздржавањем од хране и пића, познатим као тримирје. Затим се прелази на суво-једење или пост на води. У четвртак је пост на води, док је остатак седмице дозвољено јести храну припремљену на уљу.

Јеловник за прву недјељу Васкршњег поста: Ево седам брзих рецепата за најукусније оброке!

Јеловник за прву недјељу Васкршњег поста: Ево седам брзих рецепата за најукусније оброке!

Пачиста недјеља: Ову седмицу треба провести постом на води од понедјељка до петка, док је у суботу и недјељу дозвољено уље.

Крстопоклона недјеља: Током ове седмице, пости се на води од понедјељка до петка, у суботу је дозвољено уље, а у недјељу риба, због Благовијести.

Средопосна недјеља: Ова седмица се пости као и друга, на води од понедјељка до петка, док је у суботу и недјељу дозвољено уље.

Да ли је дозвољено имати интимне односе током Вакршњег поста?

Да ли је дозвољено имати интимне односе током Вакршњег поста?

Глува недјеља: Пости се на води у понедјељак и уторак, а од сриједе до недјеље на уљу, с тим што је у петак дозвољено и вино.

Цвјетна недјеља: Пости се на води од понедјељка до петка, у суботу је дозвољено уље, а у недјељу риба, када се славе Цвијети.

Три гријеха су посебно опасна током поста

Три гријеха су посебно опасна током поста

Страдална или Страсна недјеља: Посљедња недјеља пред Васкрс обиљежава строги пост, молитва и покајање. Од понедјељка до сриједе пости се на води, у четвртак је дозвољено уље, а на Велики петак се уздржавамо. Субота је поново пост на води, а недјеља означава крај Великог поста.

(Извор: СееСрпска)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.