Nikada skuplja

"Paprena" proljećna sjetva

  • Извор: АТВ
  • 12.02.2022. 19:22

Proljećna sjetva će biti nikada skuplja, kažu poljoprivrednici. Cijene đubriva i sjemena su otišle "u nebo". Neki će smanjiti broj brazda, drugi pod brazdu neće baciti ni zrno đubriva, treći će, kao i do sada - sijati kako su naumili.

"U aprilu prošle godine, na početku sezone, kan je bio 44 marke, sad je 160 maraka. to je 400 odsto poskupljenje koje ne vjerujem da i jedan poljoprivreda može izdržati u malo jačim zemljama, a ne u našoj zemlji. Tri 16-tice su isto otišle do 300 odsto. To je za nas već nenormalno", rekao je Mladen Savić. 

I prodavci kažu da će proljećna sjetva biti paprena. A veće cijene, posebno đubriva diktiraju krize sa naftom i plinom. 

"Najviše su poskupila azotna đubriva, npr. kan se trenutno kreće oko 1.500 maraka po toni, urea je 2.100 maraka, to je nekih ajmoreći tri puta skuplje nego prethodne sezone. Petnaestka je negdje dva puta skuplja i to su te cijene trenutne", rekao je Bojan Vođević, poljoprivredni indženjer u "Golic trade". 

Poljoprivrednici u Srpskoj u proljetnoj sjetvi i za prihranu ozimih usjeva potroše oko 70.000 tona različitih vrsta đubriva. Na zalihama je trenutno desetak hiljada tona. Iz Ministarstva poljoprivrede obećavaju da će nabavirti dovoljne količine đubriva i to po prihvatljivim cijenama. Finalizira se i dogovor sa Srbijom.

"O tome da Republika Srpska zajedno sa Srbijom na tržištima gdje je to moguće nabavi odrđene količine đubriva kako bi to mogli da distribuiramo prema našim poljoprivrednim proizvođačima. Naravno, cijena će biti shodno mogućnostima nabave", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

O nabavkama mineralnih đubriva vodiće se razgovori sa regionalnim distributerima iz Srbije sljedeće sedmice. Poljoprivrednici se nadaju da će sve to imati konkretan rezultat po njihove džepove. 

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.