ATV

Његова светост

Патријарх Порфирије о Фочи и њеним житељима

 • Извор: СРНА
 • 28.11.2023. 14:14

Бритке бесједе о суштини и снази вјере, које је Његова светост патријарх српски Порфирије изговорио током дводневне посјете Фочи, урезале су се у срца вјерујућег народа, а с друге стране и на патријарха су снажан утисак оставили љепота Фоче, отвореност и непосредност њених становника.

Тумачећи Јеванђеље као основни путоказ и систем вриједности, у чијем средишту је љубав према Богу и ближњем, односно, како је појаснио, према сваком човјеку, поглавар Српске православне цркве пренио је поруку да је заједница са Богом најважнија човјекова потреба.

Осим што је освештао Храм Светог Саве, патријарх је посјетио локалну управу, Богословски и Медицински факултет, Богословију и у више наврата прошетао улицама Фоче.

У бесједама није пропустио да истакне да се у граду на обалама Дрине и Ћехотине осјећа као у свом дому-међу својима и да је благословен љубављу вјерујућег народа.

Патријарх Порфирије: Велики благослов излио се на Фочу и Републику Српску

Патријарх Порфирије: Велики благослов излио се на Фочу и Републику Српску

"Мало је места и простора где постоји толико непатворена отвореност, нелицемерна, једноставна отвореност у комуникацији која не скрива слабости, која не жели да се прикаже бољом него што јесте, али у исто време износи из своје душе оно што постоји на трпези срца и дели са сваким човеком који дође овде. Зато је благослов велики и радост велика што можемо заједно да се радујемо", бесједио је патријарх Порфирије у Храму Светог Саве.

Уз срдачност и искреност народа, на патријарха је посебан утисак оставила и љепота града на двије ријеке.

"Кажу да су реке оно што украшава места, оно чиме се насеља поносе, а ево две су реке које красе Фочу - Дрина и Ћехотина. Сећам се још из детињства стихова који веле: `Двије су се воде завадиле, Ћехотина и студена Дрина`. То хоће да каже да су се спојиле у једно две реке и боре се која ће већу лепоту да допринесе оној другој и која ће више да обогати ону другу. Заиста је дивна и прелепа Фоча, али много нас више радује река која се слила у храм, од вас браћо и сестре, од ваших душа од ваше вере", подијелио је патријарх своја осјећања са вјерницима.

Са храмом подигнутим у част Светог Саве - духовног оца и љекара тијела и душе, са Медицинским и Богословским факултетом, те Богословијом, рекао је патријарх, Фоча је тјелесно и духовно љечилиште.

"Као да је Бог посебно изабрао Фочу, посебно је обележио, засигурно није случајно што има Богословски и Медицински факултет. Фоча, као мало које место у ширем окружењу, назначена је да покаже да треба да се бринемо о потпуном, целовитом човеку", рекао је патријарх у обраћању студентима Медицинског факултета.

Патријарх Порфирије освештао Храм Светог Саве у Фочи, кум предсједник Српске

Патријарх Порфирије освештао Храм Светог Саве у Фочи, кум предсједник Српске

Ако се не узима у обзир чињеница да је човјек и тјелесно и душевно биће, ниједан тјелесни, медицински проблем, не може се ријештити и обрнуто - без оба ова аспекта не могу се рјешавати ни духовни проблеми, поука је патријарха Порфирија.

"Сва питања о смислу постојања, о томе шта је човек, све ви овде у Фочи имате, Бог је тако хтео, као на длану исцртано. Имате одговор - а то је да јесмо тело и душа, да имамо свој почетак у историји, али да смо саздани за много шире, много више и далекосежније", рекао је патријарх српски.

Једноставним начином на који је комуницирао са народом и снажним порукама, патријарх је, баш као што су то радили Христови апостоли и Свети Сава, својим доласком у Фочу утврдио и ободрио народ у вјери.

Изградњом светосавског храма у свом средишту, нагласио је патријарх, град је продисао пуним плућима.

И заиста, Фоча је, у ове велике и свечане дане боравка патријарховог, дисала једним плућима и на сваком кораку се осјетила узвишеност и величанственост овог догађаја.

На растанку, попут апостола Павла који народу поручује: "А ми, браћо, одвојивши се од вас за неко вријеме, лицем а не срцем, још више с великом жељом настојасмо да видимо лице ваше", патријарх је пожелио да се са народом у граду на двије воде што чешће среће у ријеци љубави и радости.

Патријарх Порфирије: Нема мира гдје нема вјере и повјерења у ријеч Христову

Патријарх Порфирије: Нема мира гдје нема вјере и повјерења у ријеч Христову

"Живели на много година, све вас истински у Духу светоме, у Христовој љубави, волимо. Увек смо са вама, читав Сабор наше цркве, све што треба - обратите се, ми смо ту, а сигуран сам да ћемо долазити овде што чешће и у овај храм најпре да се Богу молимо, али и овде на Дрину, на оближње планине да се напојимо благословима Божијим", рекао је патријарх српски на растанку са свештенством и вјерујућим народом фочанског краја.

Уз патријарха Порфирија, Фоча је протеклог викенда била почаствована доласком још 10 српских владика - дабробосанског Хризостома, црногорско-приморског Јоаникија, жичког Јустина, диселдорфског и њемачког Григорија, славонског Јована, бихаћко-петровачког Сергија, захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, будимљанско-никшићког Методија, шабачког Јеротеја и јегарског Нектарија.

Дводневна посјета патријарха Порфирија Фочи и освештање дуго жељеног и ишчекиваног завјетног храма привукла је велику пажњу медија.

Бројне медијске куће из Републике Српске и земаља региона извјештавале су са овог свечаног и за Фочу и Српску великог историјског догађаја.

Из града на ушћу двије ријеке у свијет су послате поруке мира, љубави и разумијевања међу свим људима, без обзира, како је то рекао патријарх Порфирије, на који начин се обраћају Богу. 

Пратите нас и путем Вибера

 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 15:00 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.