Naučna konferencija

Pitanje bezbjednosti dilema od potpisivanja Dejtona

  • 25.08.2018. 11:57

U BiH nema jedinstvenog stava o članstvu u NATO savezu i ovo pitanje teško je rješivo bez aktivnog učešća stručne i naučne javnosti, rečeno je danas u Banjaluci na konferenciji "Vojna neutralnost ili NATO, prednosti i nedostaci".

Vanredni profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Miloš Šolaja kaže da je pitanje bezbjednosti BiH dilema od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

"U konceptu bezbjednosti BiH luta sve ove godine jer je od dvije Vojske formirana jedna i na inicijativu međunarodne zajednice stvaran je jedan sistem odbrane. Činjenica je i da su geo-političke i druge promjene donijele različite percepcije o ovom pitanju", rekao je novinarima Šolaja.

On je istakao da ima dosta razloga da se pokuša odgovoriti na pitanje šta je bezbjednosni koncept BiH. 

Direktor Evro-azijskog bezbjednosnog foruma Beograd Mitar Kovač smatra da, kada je riječ o članstvu u NATO savezu, Republika Srpska mora pratiti stavove Srbije. 

"Ipak je dobro što se u stručnoj javnosti govori o pitanju člantva u NATO savezu. Mišljenja sam da je za Republiku Srpsku i BiH bolje da ostanu izvan ovog saveza i budu neutralni ili, u slučaju potrebe, da bude raspisan referendum u entitetima, jer je sigurno, što istraživanja pokazuju, da su u Sarajevu i Mostaru građani za članstvo u ovom savezu, a u Banjaluci protiv", rekao je Kovač. 

Direktor Centra sa sigurnosne studije Sarajevo Denis Hadžović mišljenja je da bi za BiH bilo bolje da je punopravni član NATO saveza radi političke i ekonomske stabilnosti. 

"U svakom slučaju, o svemu mišljenje treba da iznese stručna i naučna javnost, a ne politika koja manipuliše građanima", rekao je Hadžović. 

Тагови:
  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм