Цвјетна недјеља

Почела је шеста недјеља Васкршњег поста: Ове обичаје треба испоштовати за здравље и напредак

 • Извор: Телеграф
 • 22.04.2024. 09:01

Данас је почела шеста недјеља Васкршњег поста, у народу позната и као Цвјетна недјеља. Одмах за њом слиједи и седма, посљедња, седмица поста када се слави Васкрсење Исуса Христа.

Обичаји налажу да сви ове седмице "завиримо у своје срце", те да се покајемо и тако припремимо за највећи хришћански празник који је пред нама.

Ова недјеља Великог поста посвећења је сјећању на свечани улазак Исуса Христа у Јерусалим. Тај празник назива се Цвјетна недјеља или Врбица, због обичаја да се на тај дан освећују палмине гранчице, које код нас замјењују гранчице врбе.

У Цвјетној недјељи дјевојчице и дјевојке свакога дана одлазе на ливаде и беру пољско цвијеће, којим ките куће и дворишне зграде са спољне стране. Најчешће се кити маргаретом и красуљком. Негдје се дјевојке опасују врбовим прућем, а момци младом копривом.

У шестој седмици великог поста крече се и воћке, међутим ништа што цвјета не треба сијати, јер ће у том случају сав цвијет сметнути и неће бити плода.

На празник Цвијети, постоји обичај да се од цвијећа и врбових гранчица плету вјенчићи које стављамо на главе или чувамо у дому како би смо привукли напредак и здравље.

Како се правилно честита Васкрс

Како се правилно честита Васкрс

У Купрешком пољу у једном од дана Цвјетне недеље, жене уберу онолико красуљка колико има укућана, па задјену цвијеће увече код врата. Убрано цвијеће се не уноси у кућу.

Јуче је завршена пета недјеља, тзв. Глувна недјеља, Великог поста. Назив је добила по томе што је пост увелико у току и долази вријеме ћутања, покајања, тзв. глуво вријеме.

Од давнина важи правило међу вјерницима да треба да се избјегавају забаве, избјегава се одлазак на пут и не раде се велики физички послови.

Током овог периода вјерници се посвећују молитви, духовном подвигу и покајању.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

  ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

 • 22:00 Филм

  ''''Филм

 • 00:10 Ноћни програм

  Ноћни програм