Крупа на Врбасу

Подно Мањаче узгајају шампионе: Анђелићи створили рај за шарпланинце

  • Извор: Глас Српске
  • 19.03.2024. 19:51

Шарпланинци су веома одани пси, изузетне храбрости, који без грешке “обављају свој посао” чувања стада или домаћинства, спремни да се супротставе и много јачем противнику. Иако је ријеч о борбеној пасмини, никада не би некога повриједили, а свој живот би дали да заштите дијете.

Овако описују своје љубимце браћа Петар и Горан Анђелић из питомог села Крупа на Врбасу, подно Мањаче. У овом бајковитом мјесту вриједна браћа већ седам година уз много пожртвованости и љубави другују са шарпланинцима. Њихово пространо имање постало је прави рај за ове планинске поносне грдосије, међу којима су и неки окићени шампионским титулама, пише Глас Српске.

Далеко од градске вреве и ужурбаности Анђелићи и њихови пси живе у складу са природом, шетајући по планинским пропланцима и истражујући шумске путељке. У томе их не могу спријечити ни дубоки сњегови, ни дебеле зиме. Напротив! Према ријечима младих власника, ови краљеви међу овчарским псима уживају ваљајући се и трчећи по снијегу. Тада су најбоље расположени.

"Због своје величине могу да изгледају застрашујуће и спремни су да изађу на мегдан вуку или медвједу, али су, с друге стране, питоми и умиљати према власнику. Снијегу се радују попут дјеце. Сваки дан проведен са њима је прилика за неко ново откриће, нову авантуру“, кажу браћа.

Хоће ли електрични аутомобили ускоро бити јефтинији од класичних?

Хоће ли електрични аутомобили ускоро бити јефтинији од класичних?

Да су овако жељели да проводе вријеме, Петар и Горан су знали још од малих ногу. Спајајући дјечачку љубав према псима, али и страст за такмичењем, ови младићи су постали препознатљиви као врсни узгајивачи шарпланинаца не само у бањалучкој регији него и шире. За узгој ове врсте одлучили су се због њихове племенитости, али и преданости власнику.

"Не захтијевају превише пажње у одгоју, али им је потребно пространство, чега овдје не мањка. Шарпланинац је скроман пас у сваком погледу, па и приликом исхране, не једе много у поређењу са својом величином, али је зато даровит кад су љубав и оданост у питању“, објаснио је Петар Анђелић.

Према Петровим ријечима, узгајање шарпланинаца није само хоби већ много више од тога. Наглашава да ови моћни пси нису само њихови љубимци већ и пријатељи у многим авантурама.

"То је за нас начин живота. Када сам први пут видио ове псе, знао сам да ћу љубав и уточиште пружити бар једном од њих, а сада, ево, нашим имањем дефилује чак шест шарпланинаца и један торњак“, каже поносно Петар не скидајући поглед са својих четвороножних пријатеља.

За ову храну многи мисле да је посна, а заправо није

За ову храну многи мисле да је посна, а заправо није

Овај двадесетчетворогодишњак додаје да су снага, храброст и вјерност шарпланинаца невјероватни.

"Чувар је по инстинкту, па му није потребна класична дресура. Веома су одани свом власнику, али су неповјерљиви према странцима. Миран и доброћудан пас, по потреби може да буде оштар. Зна шта му је повјерено на чување и неће дозволити да неко уђе на посјед“, каже Петар и додаје да му много значи подршка његовог двије године млађег брата Горана.

Током дугогодишњег узгоја ове расе Анђелићи су стекли драгоцјено искуство, које радо дијеле са другима. Њихова брига и љубав према псима инспирисале су многе да брину о животињама са истом пажњом као што то чине ова браћа, позната по гостољубивости и срдачности. Прилику да га угосте на њиховом имању имао је и градоначелник Драшко Станивуковић, којем су Анђелићи даровали младунче торњака. Према љепоти њихових паса нису остали равнодушни ни посјетиоци бројних изложби.

"Такмичења су прилика да покажемо свијету колико су наши пси посебни“, каже углас овај динамични дуо.

Преминуо затвореник - сумња се да је силован

Преминуо затвореник - сумња се да је силован

И њихови резултати говоре сами за себе, редовно освајају прва мјеста на овим надметањима.

"На такмичењима представљамо љепоту, грађу и спремност наших паса, али, ипак, оно што све опчини јесте повезаност човјека и животиње“, испричао је Петар.

Петар и Горан поносно истичу да је једна од женки из њиховог узгоја била шампион БиХ и Србије у љепоти. На специјализованој изложби у Темерину освојили су прво мјесто са штенетом и постали власници титуле “најљепша беба”. Такође, прво мјесто тада је припало и женки ветеранки.

Међутим, за ове младиће најважнија награда није трофеј или пласман на такмичењу, већ осјећај повезаности са својим љубимцима.

"Љубав и оданост према животињама нас чини бољим људима, а вријеме проведено са њима нема цијену. Пажња коју им свакодневно несебично поклањамо вишеструко нам се врати“, каже Петар Анђелић.

И док сунце обасјава простране ливаде и зелене падине, Петар и Горан вриједно тренирају своје крзнене љубимце припремајући их за нове авантуре и нове медаље.

Клуб “Крајина”

Петар и Горан Анђелић наглашавају да чланство у Шарпланинац клубу “Крајина” има посебну важност за њих.

"Од предсједника овог клуба Душка Кузмановића добио сам првог шарпланинца. Неизмјерно сам му захвалан на подршци, јер данас не бисмо били то што јесмо да нисмо упијали његове савјете“, казао је Петар Анђелић и додао да Кузмановић несебично дијели своја искуства и знања са млађим одгајивачима.

Манастир

Браћа Анђелић кажу да живот у Крупи на Врбасу има много предности.

Да је према овом мјесту природа била много издашна, препознали су и у Свјетској туристичкој организацији, која је Крупу на Врбасу уврстила на листу најбољих туристичких села.

"Сви који посјете слапове Крупе буду одушевљени призором. Бистра ријека, млинови који се још не предају зубу времена, дрвени мостићи и хук воде никога не остављају равнодушним. У овој природи често уживају и наши пси, са којима шетамо до извора Крупе“, рекао је Петар.

Надомак чувених слапова, гдје викендом хрле туристи, али и други љубитељи природе, посјетиоце манастира Крупа дочекују нестварна тишина и мир. Осјећајући повезаност и захвалност према овом светом мјесту, браћа Анђелић су одлучила да манастиру дарују једно куче.

"Жељели смо да обрадујемо нашег великог духовника оца Саву, али и све који посјете манастир. Срећни смо што је наш шарпланинац многим вјерницима, а посебно дјечици, донио обиље радости“, казао је Петар.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?