Вјеровања на Митровдан

Погледајте у небо, какво вријеме буде данас таква ће бити зима

  • Извор: Курир
  • 08.11.2023. 07:45

Српска православна црква и њени вјерници данас 8. новембра прослављају празник посвећен Светом великомученику Димитрију, у народу познатији као Митровдан.

Митровдан је један од празника за који се везује мноштво народних обичаја. 

Један од њих је и "предсказање" према времену - ако сутра буде кише или мраза, очекује нас дуга и хладна зима са много снијега!

Пошто се ове године прославља у сриједу, пост на Митровдан је обавезан. Такође, постоји и вјеровање да би на овај празник, баш као и на Божић, требало да будете код куће, изузев ако сте позвани на славу. Отуда старо вјеровање да ако митровданску ноћ проведете ван куће, цијеле године ћете спавати ван дома и потуцати се по туђим кућама.

Митровдан је непокретни или стајаћи празник, што значи да је увијек истог датума, односно 8. новембра по новом или 26. октобра по старом календару и обиљежен је у црквеном календару црвеним словом.

Свети Димитрије је рођен у Солуну у трећем вијеку наше ере, за вријеме цара Максимилијана. Игнорисао је царево наређење да прогони хришћане и јавно је проповедао хришћанство.

Која је грешка прослављања крсне славе ван свог дома?

Која је грешка прослављања крсне славе ван свог дома?

Kада је цар чуо да је солунски заповедник хришћанин, наредио је да га баце у тамницу гдје је мучен и погубљен. Солунски хришћани тајно су га сахранили. На мјесту његовог гроба касније је подигнута црква, а Димитрије је проглашен заштитником града Солуна.

Према предању, Димитријев гроб одисао је босиљком и смирном, па је он зато назван Мироточиви. У средњовековној Србији, посвећени су му многобројни храмови, укључујући и цркву у Пећкој патријаршији и капелу у манастиру Високи Дечани.

Овај дан је познат, како се вјеровало, и по томе што су се хајдуци тада растајали да би негдје презимили зиму и поново се састали о Ђурђеву дану сљедеће године.

Тако је и настала крилатица: Митровданак - хајдучки растанак, Ђурђевданак - хајдучки састанак.

Ово су четири најмоћнија знака хороскопа

Ово су четири најмоћнија знака хороскопа

У Србији постоји и вјеровање да на Митровдан не треба грдити малу дјецу, колико год да су погрешила или безобразна, јер ће наводно онда цијеле године бити несташна. Такође, мјештани у Шумадији на Митровдан одавнина у сваки угао собе стављају облутак (камен) да их брани од мишева. Жене на овај дан не дирају вретено, чешљеве и маказе.

Постоји и вјеровање да уочи Митровдана морају да буду завршени сви велики послови, нарочито велики радови на пољу и друге ствари које се раде напољу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.