Kontrola učesnika u saobraćaju

Policajcima na motociklima niko ne pobjegne

  • 28.07.2018. 19:22

Saobraćajni policjaci na motociklima, ovih dana kontrolišu upravo motocikliste, ali i druge učesnike u saobraćaju.  Zbog povećanog broja učesnika u saobraćaju, koji su željni brze vožnje. 

"Normalno je nemam nikakaV poseban osjećaj, nisam ništa pogriješila, sve je ispravno u redu je. 
Vidjela sam da me prate i očekivala sam da bi me mogli zaustaviti,"  kaže Snježana Stojaković, jedna od kontrolisanih vozača. 

Osam sati na motoru, na visokim temperaturama, magistralom patroliraju Jadranko i Miladin. Na službenom motociklu, vrijednom nekoliko desetina hiljada maraka, nekada jure i do 200 kilometara na čas za nesavjesnim vozačima.
U tim trenucima, kažu, nemaju pravo na grešku. 

"Pogotovo pri takvim brzinama nemate pravo ni jednog momenta da se opustite, morate biti maksimalno koncentrisani do zadnje sekunde, tako da kažem. Tako da to ostavlja određene posljedice, stres," kaže Miladin Petrušić, saobraćajni policajac.

"Dolazak na lice saobraćajne nezgode, posebno sa smrtno stradalim i povrijeđenim licima, to nosi određeni stres. Vjerujem, ne samo meni, nego sve i jednom  policijskom službeniku to je najteži dio posla," dodaje njegov kolega Jadranko Mamić. 

I tako od aprila do oktobra, kada su najaktivniji na putevima. Često su zaduženi na obezbjeđenju sportskih i
drugih manifestacija, u interventnom regulisanju saobraćaja, gradskim gužvama. 

"Ovdje ima dionica koje su izuzetno atraktivne za preticanje, naročito onaj dio puta koji prolazi kroz usijeke i krivine i gdje preglednost puta nije dovoljna. Svakako da su tu najkorisniji službeni motocikli, da spriječavaju i suzbijajaju takvu vrstu prekršaja. Ti tereni i na takvim putevima su izuzetno kobni, rekao je Dragan Milošević, komandir policijske stanice za bezbjednost saobraćaja. 

Za prvih šest mjeseci na području grada Banjaluka, ukupno su se dogodile četiri saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima.  

Mladi vozači na motorima željni dokazivanja, najveća su opasnost na putevima, kažu iskusni plavci. Njih, ali i sve ostale koji nagaze gas iznad dozvoljenog, isprate sa puta i napišu kazne.