Nevrijeme u Zvorniku 

Voda u pojedinim kućama preko jednog metra

  • 07.07.2018. 19:20

Jake kiše u Zvorniku donijele su novi poptop. S poplavom su došle i velike brige mještanima naselja Karakaj, Glumina i Orahovac. Riječica Hoča izlila se iz svog korita i poplavila preko 25 objekata. Voda u pojedinim kućama bila je preko jednog metra. Građani očajni. Kažu, šteta je totalna.

“Mama me probudila u pola četiri. Voda je krenula i nije bilo pomoći, ništa nije moglo da se spasi, jer imamo taj problem koji imamo godinama. Godinama samo obećavaju, prazne priče pričaju, ništa ne rade. Totalna je šteta u kući. Sve je upropašteno,” kaže Biljana Savić iz Karakaja.
 
“Uspjeli smo da spasimo to što se moglo spasiti. Velika je šteta. Valjda će neko da dođe da nam ovo...bojimo se sad bolesti. Posljedice poplava su jako opasne," rekao je njen sugrađanin Borislav Dukić

“Stradalo je sve u kući što je bilo je stradalo. Uništeno mi je sve na donjem spratu,” kaže Jovo Ostojić iz Glumina.

Koliko je bila opasna vodena bujica sinoć, pokazuje i betonski most u naselju Karakaj, koji je totalno uništen u poplavi. Pod vodom je jutros osvanuo i Srednjoškolsko-tehnički centar. 

“Onako ugrubo, šteta je preko 200.000 maraka. Nadležni će procijeniti već, pa vidjećemo,” kaže Goran Grujič, direktor Srednjoškolsko-tehničkog centra Zvornik.

Ekipe Civilne zaštite zajedno sa vatrogasnim jedinicama na terenu su od ranih jutarnjih sati. Nivo vode već je u opadanju i kažu da većih poplava ne bi trebalo biti. 

RAJKO JUROŠEVIĆ, Civilna Zaštita Zvornik

“Ukoliko ne dođe do nekih većih padavina, neće doći do ponovnog plavljenja. Ekipa Civilne zaštite i profesionalne vatrogasne jedinice su na terenu sa pumpama. Trenutno vrše ispumpavanje iz poplavljenih objekata,” rekao je Rajko Jurošević iz Civilne zaštite Zvornik.

Za posljednje četiri godine, ovo je treći put da se u Zvorniku riječica Hoča izlila iz svog korita.