Zvornik

Potpisan memorandum sa Ukrajinom o saradnji u oblasti vantjelesne oplodnje

  • 02.02.2019. 14:38

Predstavnici ukrajinske Klinike "Intersono" i Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Beba 1" Zvornik potpisali su danas Memorandum o saradnji s ciljem obezbjeđivanja informacija koje se tiču vantjelesne oplodnje.

Medicinski direktor ukrajinske klinike Ulijana Dorofejeva rekla je novinarima u Zvorniku da je zahvalna Udruženju porodica sa problemom steriliteta "Beba 1" koje želi svojim članovima da pruži sve moguće informacije iz ove oblasti za koju vlada sve više interesovanja. 

"Mi smo međunarodna klinika locirana u Ukrajini i tretirali smo više od hiljadu pacijenata iz 26 zemalja", naglasila je Dorofejeva, specijalista fertiliteta. 

Podsjetivši da ova klinika ima pacijenata i iz Srbije, Dorofejeva je istakla da može da pruži i one usluge koje nisu u mogućnosti da pruže medicinske ustanove zemalja iz kojih dolaze pacijenti. 

Predsjednik Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Beba 1" Nikolina Oro rekla je da je ukrajinska klinika prepoznala dosadašnji rad ovog udruženja i samim dolaskom u Zvornik ukazala veliko povjerenje članovima ovog udruženja. 

"Nadamo se uspješnoj saradnji sa ovom klinikom čiji bi krajnji rezultat bio mnogo više rođenih beba", rekla je Oro i istakla da su doktori klinike "Intersono" pripremili određene pogodnosti za članove Udruženja "Bebe 1". 

Ona je pojasnila da će pacijenti obaviti besplatne konsultacije sa ukrajinskim ljekarima i da će se tok njihovog liječenja pratiti, uz saradnju sa domaćim ginekolozima, do samog završetka tjelesne oplodnje. 

U okviru ovih aktivnosti, ukrajinski ljekari održali su seminar o temi "Uspješni programi donacije jajnih ćelija i surogat programi u Ukrajini". 

Udruženje porodica sa problemom steriliteta "Beba 1" Zvornik okuplja oko 80 porodica. Zahvaljujući aktivnostima ovog udruženje, koje postoji osam godina, rođena je 51 beba putem vantjelesne oplodnje. 

Oro je istakla da je ovaj zavidan rezultat postignut, prije svega, zahvaljujuću svakodnevnim aktivnostima u kojima su pokrenute razne inicijative i razbijeni tabui, kako u javnosti, tako i kod bračnih parova koji se bore sa problemom steriliteta.