UKC Republike Srpske

Pri kraju radovi na adaptaciji stare Hirurgije

  • 13.10.2020. 14:51

Povećanje broja inficiranih virusom korona u regionu, Evropi i širom svijeta govori u prilog činjenici da nas i u Republici Srpskoj u veoma kratkom vremenskom roku očekuje rapidan porast pacijenata oboljelih od kovida 19, saopštili su iz Univerzitetskog kliničkog centra Srpske.

Sobzirom na to da UKC Srpske zbrinjava najveći broj ovih pacijenata u Srpskoj, rukovodstvo ove ustanove, vodeći odgovornu zdravstvenu politiku, donijelo je odluku da se pripreme neophodni kapaciteti za prijem novooboljelih koje očekuju tokom jeseni i zime.

"Tokom prethodnih mjeseci, izvršene su minimalne pripreme koje podrazumijevaju sanaciju i djelimičnu adaptaciju prostora stare Hirurgije, koja je svojevremeno bila predviđena za rušenje", ističu u UKC.

Dodaju da je, na preporuku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, novčana sredstva za ovu svrhu obezbijedila Vlada Srpske.

"Pokrenuta je procedura za sanaciju i djelimičnu adaptaciju ovog objekta za privremenu kovid 19 bolnicu. Sprovedene su javne nabavke za pribavljanje potrebne dokumentacije, kao i za izbor izvođača radova na projektu sanacije. Izabrani izvođač radova je Delta MD d.o.o. Banjaluka, a vrijednost radova je skor 1,35 miliona KM bez PDV-a. Sanacija će biti na neto površini oko 5.700 kvadratnih metara. Dakle, cijena sanacije jednog kvadrata je oko 236 KM, što je ispod svake tržišne cijene", navode iz ove zdravstvene ustanove.

Ističu da je, kako bi objekat ispunjavao minimum uslova za boravak kovid pacijenata, izvođač morao da sanira krov, zamijeni stolariju, dotrajale instalacije, te podne i plafonske obloge.

"Sa funkcionalne strane, osnovni nedostatak ovog objekta bio je manjak sanitarnih čvorova, kabina i tuševa, pa ovom sanacijom postignuto je da na svakoj etaži imamo 12 toaleta i deset tuševa. Ranije su na svakoj etaži postojala četiri toaleta i dva tuša", navodi se u saopštenju.

Uprkos svim otežavajućim okolnostima, kako kažu u UKC, radovi na objektu privode se kraju, kako bi se isti doveo u pristojno stanje i poslužio kao kovid bolnica.

"Po okonačanju pandemije, služiće kao privremeni objekat za Kliniku za ginekologiju i akušerstvo i Kliniku za dječije bolesti, kada se počne sa rekonstrukcijom istih na lokaciji Paprikovac", poručuju iz ove zdravstvene ustanove.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм