Banjaluka

Prijem za učenike sa Кosova i Metohije

  • 20.06.2019. 16:47

Više od šest stotina učenika u pratnji nastavnika iz srpskih škola sa Кosova i Metohije  boravilo je danas na prijemu koji je organizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske njima u čast u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da su institucije Republike Srpske otvorene za djecu sa Кosova i Metohije i obećao finansijsku pomoć Vlade za izgradnju dnevnog centra za prihvat djece sa poteškoćama u razvoju na Кosovu i Metohiji.

 „Institucije Republike Srpske poštuju vaš trud i želim da vam kažem da ste vi heroji šta činite, ne samo za Кosovo i Metohiju, nego kompletan srpski narod jer ste na braniku otadžbine i nosite najveći teret odbrane srpskog naroda. Izabrali ste ostanak na Кosovu i Metohiji i odbranu srpske tradicije, ne samo za vas i vašu djecu, nego i za nas ovdje. Zato smo vam zahvalni i pokušavamo da vam pomognemo da izdržite pritiske koji vam se dešavaju svakodnevno“, istakao je premijer Višković.

On je zahvalio gradonačelnicima i načelnicima opština koji su prihvatili djecu sa Кosova i Metohije, ali i građanima koji su ih ugostili i učinili da se osjećaju svoji na svome. 

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da su prijateljstva koja nastaju ovih dana i koja su nastala prethodnih sedam godina dragocjena za Republiku Srpsku i za Srbiju, posebno Кosovo i Metohiju, jer  grade neraskidivu vezu srpskog naroda, bez obzira na kom prostoru živi. 

„Posjeta učenika sa Кosova i Metohije je od posebne važnosti svima nama i svi se trudimo da im boravak u Republici Srpskoj bude što ljepši, da osjećaju dobrodošlicu na svakom koraku – od vršnjaka s kojima se druže i porodica kod kojih su smješteni, lokalnih zajednica koje su organizovale brojne sadržaju njima u čast do Vlade Republike Srpske koja im je širom otvorila vrata. Svi želimo da osnažimo prijateljske odnose sa bratskim narodom sa Кosova i Metohije“, rekla je ministar Natalija Trivić.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Кosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov istakao je da učenici sa Кosova i Metohije nijednog dana nisu osjetili pravu slobodu kakvu imaju djeca u Republici Srpskoj. 

„Djeca tamo nisu bezbjedna, tamo postoji neizvjesnost i baš zbog toga smo organizovali ovo druženje, željeli smo da ih uputimo na njihove prijatelje u Republici Srpskoj. Želim da zahvalim  porodicama, institucijama, cijeloj Republici Srpskoj. Ovaj projekat nastavićemo i u narednom periodu“, rekao je Arlov.

Predsjednik Udruženja porodica „Podrži me“ iz Кosovske Mitrovice Ivana Rakić rekla je da joj je velika čast što su ove godine dio projekta „Spojimo djecu Кosova i Metohije i Republike Srpske“.

„Drugi put smo u Republici Srpskoj, u Prijedoru i ovdje se osjećamo posebno.  Nažalost, situacija kod nas je mnogo drugačija“, rekla je Rakićeva.

Najavila je da gradnja dnevnog centra počinje 26. juna i zahvalila na obećanoj pomoći predsjedniku Vlade. 
„Sigurna sam da ćemo dobiti novi dnevni centar kakav dolikuje našoj djeci“, rekla je Rakićeva.
U svečanom programu učestvovali su učenici iz Republike Srpske i sa Кosova i Metohije. Himnu Republike Srpske otpjevali su učenici iz Osnovne škole „Vuk Кaradžić“ iz Zvečana, a učenik Dimitrije Marković iz Lipljana otpjevao je pjesmu „Junaci sa Кošara“ uz pratnju nastavnika Dejana Кitića.

Prijem su svojim izvedbama uveličali učenici Orkestra harmonika Osnovne muzičke škole „Vlado Milošević“ Banja Luka pod dirigentskom palicom Ognjena Janjanina i solo pratnjom violončela Une Šušnice.

Na prijema su razmijenjeni i pokloni. Milorad Arlov uručio je premijeru Viškoviću bistu patrijarha Pavla, koja je rađena u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću, a Ivana Rakić uručila je povelju u znak zahvalnosti Arlovu i premijeru Viškoviću.

Premijer Višković uručio je Amblem Republike Srpske Udruženju roditelja „Podrži me“ i Odboru za pomoć Srbima sa Кosova i Metohije. 

Osmi projekat “Spojimo djecu Кosova i Metohije i Republike Srpske“ realizuje se od  16. do 23. juna 2019. godine. Centralni doček za goste sa Кosova i Metohije priređen je u Višegradu 16. juna. U okviru ovog projekta u Republici Srpskoj boravi oko 900 najboljih učenika sa Кosova i Metohije u pratnji oko 80 nastavnika te 26 mladih sa poteškoćama u razvoju u pratnji roditelja. 

Učenici dolaze iz svih 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom i borave kod svojih vršnjaka širom Republike Srpske. 

Projekat „Spojimo djecu sa Кosova i Metohije sa djecom iz Republike Srpske“ realizuje Odbor za pomoć Srbima sa Кosova i Metohije uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Кancelarije za Кosovo i Metohiju, Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, te lokalnim zajednicama i osnovnim školama u Republici Srpskoj. 

Od 2012. godine, uključujući osmi projekat, do sada je u Republici Srpskoj sa Кosova i Metohije boravilo oko 4.500 učenika i oko 400 prosvjetnih radnika.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske pripremilo je poklone za sve učenike sa Кosova i Metohije – didaktičku igru „Igrom kroz Republiku Srpsku“, koja im je uručena u Višegradu. 
 

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином