Вријеме

Прољеће или ипак зима: Познати метеоролог објавио прогнозу до марта

  • Извор: АТВ
  • 11.02.2024. 15:16

Још данас екстремно топло, од сутра незнатно свјежије. До сриједе повремена појава кише и пљускова, снијег од сутра само преко 900 метара надморске висине - објавио је ово познати српски метеоролог Марко Чубрило у новој прогнози за земље регије.

Каже да ће око 16. фебруара бити мало топлије, а око 19. фебруара ново захлађење, али без великог захлађења до даљњег.

"У овом моменту све до краја мјесеца нема најава за било какве зимске временске услове. Данас вјетровито и веома до изузетно топло уз јужни вјетар чији удари на планинама повремено могу бити и олујни. Повремено ће бити кише и пљускова, посебно над јужним, западним, сјеверозападним и касније југоисточним дијеловима региона", прогнозира Чубрило.

Додаје да ће у току послије поднева и вечери јужни вјетар бити у слабљењу и на сјеверозападу Хрватске у окретању на сјеверозападни смјер.


Труба је занијемила: Возач камиона из БиХ преминуо у Грацу

Труба је занијемила: Возач камиона из БиХ преминуо у Грацу

"Од недјеље незнатно хладније али и даље топлије од просјека. Максимуми ће се кретати од +5 до +13 степени Целзијуса, што је и даље изнад просјека, али не тако екстремно као ових дана. Дуваће слаб, у понедјељак понегдје и умјерен, сјеверозападни вјетар. Кише ће бити повремено, посебно у понедјељак али се обилније падавине не очекују. Сњежна граница ће се кретати негдје на око 800 метара надморске висине али било какав конкретнији снијег само понегдје преко 1.100", каже овај метеоролог.

Средином седмице суво уз могућу појаву магле и слабих, јутарњих, мразева. Дневни максимуми и даље изнад просјека, посебно око 16. фебруара када ће поново мало отоплити.

"Ново, блаже, погоршање уз могуће слабе падавине и незнатно захлађење је могуће око 19.02. и тада би се максимуми кретали од +5 до +10 степени Целзијуса. У овом моменту нема ни једног средњорочног параметра који даје опцију јачег захлађења до краја мјесеца и дјелује да ће се температуре углавном кретати око или изнад просјека", прогнозира.


УЗНЕМИРУЈУЋЕ: Појавили се снимци убиства младића чије тијело су бацили у бунар

УЗНЕМИРУЈУЋЕ: Појавили се снимци убиства младића чије тијело су бацили у бунар

Вјетар ће око 19. фебруара окренути на источни, што би могло почетком марта довести до измјене синоптике која би уз јако много предуслова могла донијети заокрет ка хладнијем времену.

"Чак и да се то деси за зиму као годишње доба ће већ готово сигурно бити касно за неку дужу хладноћу и тако нешто би имало више штете него користи. Наредних десетак дана, потенцијално и дуже највјероватније без зимског времена", навео је Чубрило.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.