Čuvanje drevnog običaja

Prvim lilama počelo obilježavanje Petrovdana

  • Извор: АТВ
  • 12.07.2021. 19:43

Uoči Petrovdana, sa  prvim mrakom pale vatru, a onda i lile, kore drveta trešnje ili breze, nanizane na ljeskov štap. Čuvanjem drevnog običaja stanovnici Trebave dočekuju ovaj veliki praznik. Lile pale da sačuvaju ljetinu, ali i prisjete se nekada spaljivanih hrišćana. 

"Ja dok sam bio mali te lile su bile praznik veliki pogotovo za nas djecu male, išli smo pravili lile od trešanja, od trešnje se gulila kora to je bio događaj veliki", rekao je Božo Ostojić, Bušletić.


Zato žele da ga sačuvaju od zaborava i prenesu potomcima. A njih je, samo u jednom sokaku, 20, uzrasta do 10 godina. 

"Ovo je jedan od malih zaseoka koji broji veliki broj djece, najviše ih ima u selu Bušletić", kazao je Aleksandar Vasiljević, organizator. 

Mališani uživaju. Dekama, stričevima, ujkama, ništa nije teško da ih obraduju. 

"Odem gore u šumu daleko odavdje jedno sedam kilometara i nađem trešanja i sa nožem, imam 72 godine ali mogu se popeti na trešnju, ogulim, vidite koliko sam nagulio", ističe Rade Bukejlović.

"Ovo se zove lila, ovo je meni napravio ujko i s ovim ovo zapalite i mašete", priča Dajana.

"Puno mi znači baš jako volim dolaziti pogotovo s drugaricama se družiti", dodaje Nikolina.

Mladi se druže i uče. Stariji se sjećaju djetinjstva i pripovjedaju legende. 

"Ovaj štap kad se to završi bude i logorska vatra neko baci u vatru, a neko vrati štap kući pa se to stavi u kupus, ili neku drugu vrstu radi boljeg roda i očuvanja od štetočina", Dušan Bukejlović, MZ Vasiljevići.

Običaj čuvaju od davnina, ali već deceniju njeguju masovnijim okupljanjem. Na mjesto gdje se inače sastaju, stižu svakog 11 jula. Ne samo iz Vasiljevisća, nego i susjednih sela, ali i opština. 

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.