ATV

Štrajk upozorenja

Radnici "Arselor Mitala" obustavili rad na sat vremena

  • 24.06.2019. 13:17

Radnici kompanije "Arselor Mital Prijedor" održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja sa kojeg su uputili zahtjeve menadžmentu da poveća plate zaposlenima i da spriječi otpuštanje 300 radnika najavljeno iz centrale kompanije.

Predsjednik Sindikalne organizacije "Arselor Mital Prijedor" Saša Kukolj rekao je da su se sindikalci odlučili za jednočasovne obustave rada da bi skrenuli pažnju na probleme, iznijeli zahtjeve i dali rokove u kojima bi uprava trebalo da odgovori na njih. 

"Borbom u okviru zakona želimo da ta odluka bude povučena i prihvaćen zahtjev za povećanje plata, jer se bojimo da ćemo doći u situaciju totalnog odlaska ljudi sa ovih prostora i napuštanja naše firme", rekao je Kukolj novinarima u Prijedoru. 

On je ocijenio da 300 radnika može biti otpušteno u uređenim zemljama, dok bi to u BiH i Republici Srpskoj značilo kolaps. 

Kukolj je naglasio da bi traženo povećanje plate za deset odsto i uvođenje naknade za rad vikendom, i to od 20 odsto, možda bilo oslonac da ostanu radnici u firmi. 

On je upoznao okupljene radnike o odlukama sinidkalnih organa i zatražio da u roku od sedam do deset dana razmisle o mogućim daljim koracima, u slučaju da uprava firme ne prihvati sindikalne zahtjeve. U tom slučaju će sindikalna skupština ponovo zasjedati i eventualno se odlučiti i na radikalniji način borbe, uključujući čak i prekid proizvodnje na mjesec dana. 

Predsjednik Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske Obrad Belenzada rekao je da ovaj sindikat i Konfederacija sindikata Srpske podržavaju zahtjeve prijedorskih rudara i da će to činiti i dalje. 

"S pravom se traže veće plate i ima prostora za to. Ima prostora i za to da radnici ne budu otpušteni, nego da se kopa ruda i u Ljubiji i da budu primljeni novi radnici", poručio je Belenzada. 

On kaže da ključnu ulogu ima Vlada Republike Srpske koja sa "Arselor Mitalom" mora što prije da utvrdi da li će rudnik Ljubija biti ponovo pokrenut ili prodat. 

Belenzada je rekao da ruda ima tržište, što se vidi po tome što Zenica sada mora da uvozi rudu.