Promjene u visokom obrazovanju

Rajčević: Moramo identifikovati studijske programe potrebne Srpskoj

  • 16.01.2019. 19:28

Moramo identifikovati studijske programe koji su potrebni Republici Srpskoj u budućnosti, i u skladu sa tim formirati upisne politike na fakultetima, poručuje ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Srđan Rajčević. 

Najavljuje da će visoko obrazovanje u narednom periodu pretrpjeti značajne promjene.

"Ja sam informisan da postoje slični, ili čak isti, studijski programi na dva javna univerziteta kao i na privatnim univerzitetima, u kojima vlada manjak zainteresovanosti. To je nešto čemu će se ministarstvo sigurno posvetiti, da vidimo kako možemo napraviti određene uštede i racionalizaciju", poručio je Srđan Rajčević.

Postoje i pojedini studijski programi na kojima ima višak nastavnika a manjak studenata, to nećemo dozvoliti, upozorava Rajčević. Na Univerzitetu smo već ranije zaključili da je potrebno smanjiti broj studijskih programa, i obratiti posebnu pažnju na one za koje vlada veliko interesovanje, kaže rektor banjalučkog Univerziteta.

"U prethodnom periodu, mi smo od jula mjeseca do sada uradili modernizaciju pojedinačnih studijskih programa. Na velikom broju fakulteta je proces relicenciranja i modernizacije studentskih programa već u toku i očekujemo da do upisivanja studenata naredne generacije taj proces bude završen", kaže Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Prije desetak godina, na fakultete u Republici Srpskoj se upisivalo oko 40 hiljada studenata, sada je broj spao ispod 30 hiljada. Zbog toga moramo hitno djelovati, smatra Draško Marinković, profesor Univerziteta u Banjaluci.

"Intenzivna demografska recesija koja je u nekoliko zadnjih godina prisutna, inicira da imamo smanjen broj učenika u osnovnim i srednjim školama, pa će tako biti i na univerzitetu. Sve zajedno, dovodi do deficita i onih smjerova koji će se pojaviti kod nas, i moramo razmišljati koje korake da učinimo da bi unaprijedili upisnu politiku i uzeli u obzir demografske faktore", kaže Draško Marinković, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Cilj današnjeg sastanka Senata i Proširenog kolegijuma Univerziteta u Banjaluci bila je analiza stanja na Univerzitetu i smjernice za njegov dalji razvoj. Ministar visokog obrazovanja kaže da je Vlada Srpske zainteresovana za kreiranje upisne politike ne samo za sljedeću školsku godinu, nego i za buduće.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.