Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo

Rajčević: Poziv maturantima da studiraju na javnim univerzitetima u Srpskoj

  • 07.06.2021. 13:43

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević pozvao je sve svršene srednjoškolce u Srpskoj da školovanje u predstojećoj akademskoj 2021/2022. godini nastave na jednom od dva javna univerziteta u Republici Srpskoj.

Zahvaljujući usvajanju novog Zakona o visokom obrazovanju, koji je stupio na snagu u julu prošle godine, studenti javnih univerziteta koji prvi put upisuju prvi ili drugi ciklus studija ostvaruju pravo na besplatno studiranje na fakultetima dva javna univerziteta u Srpskoj, koji su akreditovani i priznati u svijetu.

- Dragi maturanti, odlučili ste da nastavite školovanje i vjerujte da ste napravili najbolji mogući izbor. U Vladi Republike Srpske činimo sve da vam taj izbor olakšamo, a vašu budućnost učinimo što svjetlijom. I ove godine vas očekuje besplatno školovanje za sve vas koji ćete, uvjeren sam, biti odlični studenti. Prirodne, društvene, tehničke, humanističke i umjetničke nauke, sve vas to čeka u okviru fakulteta dva naša javna univerziteta. Zato i ove godine upišite fakultete na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, jer sa tim činite najbolji izbor za sebe - rekao je ministar Srđan Rajčević i poželio maturantima svu sreću na budućim studijima.

Tri nivoa akademskog obrazovanja na javnim univerzitetima, od kojih prva dva mogu biti i strukovni studiji, usklađeni su sa Evropskim kvalifikacionim okvirom. Prepoznat je i značaj povezivanja nauke i privrede što doprinosi komercijalizaciji znanja, ali i davanja više mogućnosti zapošljavanja u domaćim institucijama i kompanijama nakon završetka studija.

Prednost izbora domaćih fakulteta je i što oba univerziteta u Srpskoj učestvuju u ERASMUS+ programu, koji omogućava studentima stipendiju za usavršavanje na nekom od evropskih univerziteta.

- U akademskoj 2020/2021. godini na javne univerzitete u Srpskoj upisano je 658 studenta više u odnosu na prethodnu godinu što dokazuje da su naši napori u cilju podizanja i kontinuiranog osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju prepoznati. Nadamo se da će trend povećanja studenata na domaćim studijskim programima biti nastavljen i ove godine - istakao je ministar Rajčević.

Тагови: