Profesor

Rajović upozorio na zavisnost djece od tehnologije: Imaju sve bolje ocjene, a sve slabije znanje

  • Извор: СРНА
  • 14.09.2022. 10:28

Djeca postaju zavisnici od novih tehnologija i neke države čak otvaraju klinike za liječenje od tih bolesti zavisnosti, izjavio je profesor Ranko Rajović na predavanju na Sokocu o temi "Djeca zarobljena u virtuelnom svijetu".

Rajović, koji je istaknuti naučni radnik i osnivač MENSE Srbija, smatra da je jedan od načina rješavanja ovog problema da se savjet roditelja i lokalna zajednica saglase o mogućnosti da zabrane djeci donošenje mobilnih telefona u škole.

On je na sinoćnjem predavanju, govoreći o tome zašto sve više djece ne voli da uči, naglasio da postoji i drugi problem, jer je istraživanjima u medicini dokazano da djeca koja više koriste nove tehnologije imaju smanjene duboke regije mozga.

Rajović je rekao da ta djeca gube koncentraciju, ne mogu da uče, čitaju, pišu i smanjene su im kognitivne sposobnosti, te upitao šta će biti sa njima za pet ili 10 godina.

On ukazuje da je to tek najava problema i da se već sada vidi problem koji ranije nije postojao, a zove se hiperpažnja.

Prema njegovim riječima, posljedice takvog učenja su da se smanjuje kriterijum, pa djeca imaju sve bolje ocjene, a sve slabije znanje.

- Mi smo odgovorni za ovo stanje dece i zato roditelji moraju biti svesni koliko nove tehnologije mogu da `oštete` dijete- rekao je Rajović, koji je stručnjak za rani razvoj inteligencije kod djece, kreator NTC programa učenja kroz igru, specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih nauka.

Rajović je poručio da roditelji treba da znaju u šta se upuštaju i kakva su ograničenja koja moraju dati svom djetetu da im se ne bi desilo “da izgube djecu”.

Predsjednik Skupštine opštine Sokolac Sretko Marjanović, koji je zajedno sa direktorom sokolačkog Šumskog gazdinstva “Romanija” Strahinjom Baševićem organizator predavanja, izrazio je uvjerenje da je sinoćnje predavanje ostavilo poseban utisak na prisutne i nadu da će društvo u ovom modernom dobu uspjeti da riješi novi problem sa kojim se suočava. 

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.