Ubijeno 46 Srba

Rane još bole: Obilježeno 27 godina od pokolja u Sijekovcu

  • 26.03.2019. 19:26

Sa samo devet godina gledao je kako mu u dvorištu ubijaju brata. Tog dana ubili su mu još jednog brata i oca. Nakon 27 godina našao je snage da vrati sjećanje i stane pred kamere. Ne znam kako sam preživio, priča Saša Milošević. Uhvatio me za kosu, rekao sad ću te zaklati, i odustao uz riječi, još si malen.

"Ko je ubio ne znam, ali prepoznao sam dosta komšija naših odavde, imali su maske na licu. Možda je čak i gore, s godinama dolazi sve teže pada sad", kaže Saša Milošević, Sijekovac.

Put ga dijeli od Zečevića. Mučki su ubili Goranovog djeda i tri strica.

"Nije mi lako svaki put kad dođe ovaj dan 26. mart svi mi se osjećamo da ne kažem loše i ružno", priznaje Goran Zečević, potomak stradalih Zečevića.

Proljeća 1992. u Sijekovcu je ubijeno 46 Srba. Zapaljene su kuće, pa i Crkva svete velikomučenice Ognjene Marine, u kojoj je danas služen parastos.

"Mi smo danas u molitvama govorili o mučenicima sijekovačkim, ne samo ljudima postradalim, nego mučenicima, potšo su oni bili nevini ljudi, koje su dizali iz soba i ubijali ih", kazao je Vladika zvorničko-tuzlanski Fotije.

Vijenac u porti crkve položio je i predsjedavajući Pedsjedništva BIH. Prošetao je do kuće Zečevića, zapalio svijeće, obišao Milju koja je na današnji dan ostala bez tri sina i muža. Sjećanje na to ne smijemo da izgubiimo, poručio je Dodik.

"I da svaki put na ovaj dan ovdje se nađemo i mislim da je to poruka svima onima koji su nekažnjeni a počinili zločine ovde, naša sveta dužnost je da gajimo sjećanje na nevino stradale ljude ovog mjesta“, istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Jedina kazna do danas je deset godina Zemiru Kovačeviću. Mnogi procesi za zločine počinjene nad srpskim civilima u Sijekovcu prije početka rata u BiH, nisu ni počeli.

"Svi oni koji govore da je izvršena agresija na BiH neka dođu u Sijekovac i uvjere se o čnijenicama ko je i kada izvršio agresiju i na koga", rekao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

"Imamo situaciju konkretno za Sijekovac kada je u pitanju Medo Čaušević, dakle prije deset godina je Okružno tužilaštvo poslalo zamolnicu, Hrvatska nikad nije odgovorila po toj zamolnici", podsjetio je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila.  

Na desetine zamolnica za saslušanje tužilaštva, nema odgovora. Prije četiri godine Hrvatska je zabranila i pristup arhivi.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина