Vaskršnji praznici

Raznovrsna, ali i skuplja priprema vaskršnje trpeze

  • Извор: АТВ
  • 22.04.2022. 13:53

Vaskršnja trpeza priprema se polako, a građani su ovih dana pohrlili na gradsku tržnicu kako bi se namirili potrebnim stvarima. Iako je evidentno da će domaćinstva u Srpskoj ove godine izdvojiti vise novca, potražnje ne manjka, tvrde trgovci na gradskoj tržnici u Banjaluci.

U razgovoru sa trgovcima saznali smo da su cijene osnovnih namirnica poput voća i povrća ali i drugih potrepština dosta veće, ali da građani ipak dolaze da kupuju.

Navode da je ovo velika nedjelja za njih jer tad zarada uvijek bude bolja nego drugih nedjelja, te da su za građane pripremili svježe proizvode, te da ima za svakog po nešto.

“Uzima se i voće i povrće. Cijene su malo poskupile.Ovu sedmicu pred Vaskrs moramo da pripremimo tezgu. Velika frekvencija ljudi se ovde odvija, pa mora sve biti kako treba” rekla je Kujić Bogdana.

Da je tako, smatra i Dragica Ilić iz Krupe na Vrbasu na čijoj tezgi se osim rasada mogu pronaći ukrasi, korpice i ukrasna jaja.

“Osjeća se predpraznična atmosfera. Cijene su drastično poskupile, ali građani pred praznike ipak dolaze i kupuju bez obzira koliko košta. U odnosu na prošlu godinu dosta je manje svijeta, ali stalne mušterije su tu”, kaže Ilić.

Cijene korpica za jaja na njenoj tezgi su oko deset maraka, a za one koji nemaju vremena da šaraju, Dragica je pripremila i ukrašena jaja koja koštaju jednu marku po komadu.

Da potražnje ima, navode i trgovci koji se bave prodajom pilića i domaćih jaja. Navode da je potrebno više novca da se izdvoji u odnosu na prošlu godinu, ali da građani vole da kupe domaće proizvode.

Za kilogram pileta potrebno je izdvojiti oko sedam maraka, dok 10 komada domaćih jaja košta pet.

Neizostavan dio svake trpeze su i kolači, a da bi se pripremili, veliki broj domaćica dolazi na tržnicu kako bi kupile orahe, lješnjake, bademe i druge oraščaste plodove.

Trgovac Neven Bajak Dalmatinac rekao je da su cijene oraščastih proizvoda na njegovoj tezi ostale skoro iste, te da nije htio povećavati cijene, iako to znači manju zaradu za njega.

“U odnosu na prošlu godinu, cijene su iste. Iako je sve poskupilo po trgovinama i marketima, mi nismo nimalo poskupili. Malo je manja zarada, ali moramo tako, ne vrijedi. Ne bi bilo lijepo dići na neke cijene, pa da malo narod tu oštetimo. Malo smo mi oštećeni, ali je to sve oke, biće bolje”, navodi ovaj trgovac.

Ističe da građani kupuju, ali u manjim količinama nego prethodne godine, te da oni koji žele da naprave dobar kolač će doći u kupovinu i proslaviće praznik kako treba.

Dodaje da su cijene manje vise iste u posljednje dvije – tri godine, a nanjegovoj tezgi za lješnjake je potrebno izdvojiti 20 maraka po kilogramu, za badem od 25 do 30 maraka, orah 22 KM, aronija oko 15, borovnica 35…

Jedino što je kod ovog trgovca poskupilo jeste domaće maslinovo ulje, najviše zbog manje proizvodnje ove godine ali i poskupljenja na globalnom nivou.

Osim sa trgovcima, razgovarali smo i sa građanima koji su posjetili gradsku tržnicu.

Ono što su se svi složili jeste da su cijene dosta veće u odnosu na prošlu godinu, te da treba vise novca izdvojiti.

Obilazeći štandove, građani kažu da je ponuda raznovrsna, te da se svako može uklopiti u neki svoj budžet i pripremi bogatu vaskršnju trpezu. 


Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина