Djecu uče da su Srbi agresorski narod

Reakcija Srba iz TK: Spriječite, udžbenik za deveti razred je uvreda za srpski narod

  • Извор: РТРС
  • 25.03.2022. 18:12

Asocijacija Srba FBiH reagovala je na nedavnu objavu da Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona u dodatku svog udžbenika istorije za deveti razred uči djecu da su Srbi agresorski narod.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

"Poštovani predsjedniče vlade Tuzlanskog kantona, ministri, poštovani predsjedniče skupštine Tuzlanskog kantona, poštovani poslanici u skupštini Tuzlanskog kantona (pogotovo vi iz reda srpskog naroda), gospodo iz OSCE-a ,OHR-a, poštovani Ombudsmene za ljudska prava, molimo vas da spriječite izdavanje ovakvog jednog udžbenika jer sa istim vrijeđate naš narod koji štitimo i ne doprinosite razumijevanju, toleranciji, suživotu nego naprotiv, radite na daljim podjelama u društvu i svemu onom što je loše, a želimo ostaviti iza nas.

Molimo vas na civilizovan način da reagujete i nikad više ne dozvolite takve greške jer Srbi u Tuzli su u manjini i žele da žive u miru sa svim ostalim građanima, a ne da se etiketiraju kao nekakvi zločinci i agresori što je apsurdno s obzirom da je Srba u Tuzlanskom kantonu procentualno do 3 odsto, 1992. godine 33 odsto.

Sugerišemo vam da pogledate zadnji konkurs na UKC Tuzla, te pročitate imena primljenih kandidata gdje od nekih stotinjak primljenih na svim pozicijama nema nijednog Srbina. To je agresija, gospodo.

U Tuzli i čitavom Tuzlanskom kantonu nas je malo, ali smo svi složni oko sljedećeg - pokrenućemo peticiju, sakupiti potpise svih onih Srba koji se ne slažu sa takvim načinom predstavljanja našeg naroda djeci devetog razreda, te na svaki sličan ispad brže i burnije reagovati.

Budimo ljudi, volimo i poštujmo jedni druge, te tako pokažimo našoj djeci put ka istinskoj sreći".

Тагови: