Svjetski dan medicinskih sestara /tehničara

Šeranić: Važno ispromovisati rad medicinskih sestara i tehničara

  • Извор: РТРС
  • 12.05.2023. 08:32

U Trebinju će danas biti održana vježba i edukacija građana do dolaska zdravstvenih profesionalaca iz urgentnih stanja, povodom obilježavanja Svjetskog dana medicinskih sestara/tehničara.

Manifestaciju, kao i dodjelu sertifikata za uspješno završenu edukaciju iz andragoških vještina medicinskim sestrama/tehničarima, organizuje projekat namijenjen jačanju sestrinstva u BiH, koji u Republici Srpskoj realizuju Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fondacija Fami, a finansijski podržava Vlada Švajcarske.

“Ova manifestacija je upravo i prilika kako da se promoviše ova struka. Paralelno se ovi događaji dešavaju i širom Republike Srpske”, istakao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Istakao je da je vrlo važno da se ispromoviše sam sestrinski rad.

Đajić: Medicinske sestre i tehničari nosioci zdravstvenog sistema Republike Srpske

Đajić: Medicinske sestre i tehničari nosioci zdravstvenog sistema Republike Srpske

“U posljednjih godinu, dvije smo radili upravo na rješenjima kako da zdravstvena usluga koju pružaju medicinske sestre - tehničari bude još kvalitetnija i da bude standardizovana. Gledamo da u bilo kojem dijelu Srpske medicinske sestre imaju iste kompetencije, vještine i da mogu da pruže istu vrstu usluge samim građanima”, dodao je Šeranić.

Međunarodni dan medicinskih sestara se obilježava 12. maja svake godine, u znak sjećanja na datum rođenja Florens Najtingel, koja se cijelog života borila za unapređenje ove profesije i prava žena.

Rođena je u Firenci 12. maja 1820. godine. Nakon školovanja, prijavila se za odlazak u Tursku, gdje je sa grupom od 38 medicinskih sestara brinula o ranjenicima, i to je bila prva grupa žena, koje su kao medicinski radnici otišle na front.

Najtingelova je otvorila prvu školu za bolničarke i polovinom 19. vijeka inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnika. 

Pratite nas i putem Vibera