Ozren

Sjećanje na stradale Srbe iz Vozuće

  • Извор: СРНА
  • 10.09.2021. 16:42

Učesnici marša "Stazom egzodusa", koji su jutros krenuli iz Tumara na Ozrenu stigli su u vozućko naselje Stog putem dugim 22 kilometra, kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili od pripadnika Armije RBiH i plaćenika iz islamskih zemalja koji su protjerali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora.

Sjećanje na etničko čišćenje Srba sa zeničke regije i na zločine počinjene u Vozući, dolinom rijeke Krivaje i Ozrena, koje su počinili pripadnici Armije RBiH i islamski plaćenici, uz podršku NATO snaga, mora biti trajno radi opomene budućim naraštajima i uvršteno u kalendar datuma značajnih za Srpsku, rekao je predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević.

On je istakao da su se u Vozući sukobile dvije vojske, muslimanska koja je osvajala i srpska koja je branila svoja vjekovna ognjišta i manastire.

Blagojević je poručio da Udruženje neće odustati od potrage za tijelima još 129 nestalih saboraca i civila, da se sankcionišu odgovorni za stradanja i zvjerske zločine nad Srbima niti će mirno posmatrati da se u miru dovrši etničko čišćenje srpskih porodica nebrigom federalne vlasti za uništavanje povratničke imovine.

Blagojević, koji je bio načelnik Štaba Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade, podsjetio je da je 10. septembra 1995. godine po direktnoj naredbi Alije Izetbegovića, koji je kao prioritetni cilj odredio spajanje tuzlanskog i zeničkog basena, pokrenuta ofanziva koja je, u zavisnosti od jedinice i smjera napada neprijateljskih snaga, nosila nazive "Uragan 95", "Farz 95" i "Badr al Bosna".

Uz direktno učešće NATO snaga za brza dejstva i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga na strani Armije RBiH koja je brojala 23.000 vojnika, tada je spaljeno 30 srpskih sela i protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova.

Padom Vozuće, okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.


Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок