Garavice

Sjećanje na žrtve ustaškog zločina

  • 08.09.2018. 15:52

U Garavicama kod Bihaća danas je, povodom 77 godina od ustaškog zločina nad više od 12 hiljada Srba u Drugom svjetskom ratu, služen parastosa i položeni vijenci na spomen-obilježje.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović istakao je da zločin u Garavicama mora opametiti i osvijestiti srpski narod da mu se tako nešto nikada više ne bi dogodilo. 

Savanović je napomenuo da je tada bilo više civilnih žrtava nego što je Bihać imao stanovnika, te da postoje istorijski dokumenti o naredbi da se na ovom prostoru pobije sve što je srpsko, od malog djeteta do starca. 

On je istakao da Srbima na ovim prostorima samo jake institucije Republike Srpske mogu garantovati opstanak ili će u suprotnom biti svedeni na nivo statističke greške. 

Savanović je naglasio da je u Republici Srpskoj potrebno srpsko jedinstvo, političko jedinstvo, ekonomski razvoj i sve ono što jača institucije i privredni kapacitet Srpske. 

Vijence kod spomen obilježja, osim ministra Savanovića, položili su izaslanici predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, delegacije Narodne skupštine Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, te članovi udruženja "Una" i "Garavice". 

Ubijeni stanovnici Bihaća i okoline, njih više od 12 hiljada, uglavnom su bili Srbi i u manjem broju Jevreji. Pamti se da je na Garavicama u ljeto 1941. godine ubijeno više civila nego što je Bihać imao stanovnika. Među ubijenima je bio veliki broj djece.

Ovo stratište je zapostavljeno nakon Drugog svjetskog rata, jer su činjenice o zločinu i pokolju nad civilima u Bihaću, koji je sprovela Nezavisna Država Hrvatska, držane daleko od očiju javnosti bivše Jugoslavije. 
 

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник