"Ситнији, али здравији"

Сјеме из Перуа закопала у станарску земљу и узгојила плави кромпир

  • Извор: АТВ
  • 07.10.2023. 19:23

Сјеме из Перуа закопала је у станарску земљу и узгојила плави кромпир.

Јадранка Суботић из Осретка након батата од кога прави и баклаву, понуду је обогатила још једном врстом кропмпира. Сви га, прича, траже. Ситнији је од оног на који смо навикли, али и здравији. 

"Зато што подстиче пробаву брже се спрема, лакше се спрема значи трошите мање времена у кухињи", прича Јадранка. 

На сајму данас и Гордана Думанић. У њеној кухињи љуске од јаја се не бацају. Њима обљепи флаше и продајом поправља кућни буџет. 

"Kад разбијем јаје онда огулим унтра ону опницу мора бити квалитетна љуска мало да је јача, не може танка и слаба и онда то сушим, после ломим лијепим на флаше", каже Горана.

У исто вријеме, Горану Јотановићу треба што више флаша за бундевино уље јер је невјероватно тражено. Видио је да комшије у Европској унији од тога лијепо зарађују па је и он кренуо са тим послом. За литар уља потребна су три и по килограма сувих сјеменки. Циједи их својом пресом и прода с лакоћом. 

"Сијем око 15 до 20 дунима тако у зависности од године имам принос имам своје купце редовне. Нисам ни ја знао за то уље прочитао сам колико је здраво колико се пије", прича Горан Јотановић из Прњавора.

Сајам попут овог у Станарима одлична је прилика за промоцију. А ту су и друштвене мреже које праве одличну рекламу док је она најбоља задовољан купац који прошири причу. Kако кажу наши саговорници из Станара, када би успјевали и дупло више да произведу, све би продали.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: