Министарство просвјете и културе

Школе да ставе на располагање слободне учионице за потребе предшколског образовања

  • Извор: СРНА
  • 22.03.2024. 11:17

Повећање обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем је стратешки циљ Министарства просвјете и културе Републике Српске и школама ће бити достављен допис да поново информишу предшколске установе о могућности коришћења слободних учионица за потребе организовања предшколског образовања, речено је Срни у ресорном министарству.

У Министарству су истакли да би се изнајмљивањем слободног простора од школе, који је повољнији, омогућило проширење просторних капацитета за вртиће.

"Предшколским установама смо ставили на располагање слободне просторне капацитете у школама, које су у власништву јединица локалних самоуправа, са циљем повећања броја дјеце која похађају предшколске установе и ова мјера већ даје значајан допринос повећању обухвата дјеце предшколским васпитањем", навели су у Министарству.

Воде Српске: Неистините тврдње

Воде Српске: Неистините тврдње "грађанских активиста" о радовима на ријеци Босни

С циљем подршке јединицама локалних самоуправа у проширењу капацитета у вртићима Влада Републике Српске је од 2018. године до данас широм Републике Српске уложила више од седам милиона КМ у изградњу, адаптацију или санацију објеката намијењених за предшколско васпитање и образовање", рекли су у Министарству.

Када је ријеч о иницијативи грађана Бањалуке да се изгради вртић у насељу Борик, а коју је подржала Управа града, из Министарства су напоменули да је Скупштина града оснивач бањалучког Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука.

"Законом је прописано да средства за обављање дјелатности предшколске установе обезбјеђује оснивач, односно јединица локалне самоуправе, а према информацијама којима располажемо Центар за предшколско васпитање и образовање Бањалука је у посљедњих неколико година ширила своје просторне капацитете оснивањем нових организационих јединица или проширењем постојећих објеката дјечијих вртића", рекли су у Министарству.

Проблеми на издавању личних карата и возачких дозвола у БиХ

Проблеми на издавању личних карата и возачких дозвола у БиХ

Осим изградње вртића у градским срединама, први пут 2022. и 2023. године су почели са радом дјечији вртићи у приградским срединама Врбања и Куљани, додали су из Министарства.

"Наглашавамо да динамика ширења вртића у Бањалуци зависи од стратешког опредјељења града Бањалука, с обзиром да је финансирање трошкова оснивања и рада предшколских установа у надлежности града, а не Владе Републике Српске", напоменули су у Министарству просвјете и културе.

Пратите нас и путем Вибера