Stare preko 70 godina

Škole u Semberiji u jako lošem stanju

  • Извор: АТВ
  • 17.04.2022. 19:18

Peć na drva, krov kome fali crijep, vanjski toaleti, ispucali zidovi, klupe i stolice iz prošlog vijeka, hladne sale. Tako izgledaju škole u Semberiji. Škola u Suvom Polju jedna je od najstarijih, izgrađena je još 1947. Čini se da se malo toga od tada promijenilo. Sa jedne strane učenici na času informatike uče o savremenim tehnologijama, dok spremačica i domar ubacuju po koju cjepanicu u dotrajalu peć.

“Napravljena je za potrebe djece, ratne siročadi, nekih par godina kasnije od ’53. ona je pretvorena u osnovnu školu. Od tada pa do danas malo se ulagalo, ustvari skoro ništa.Zgrada je u jako lošem stanju. Nemamo centralno grijanje učionice nam se zagrijavaju na peći na čvrsta goriva, hodnici sun am hladni, toaleti takođe tako das u to jako teški uslovi za odvijanje nastave", kaže Branka Stevanović, direktor OŠ „Dositej Obradović“ u Suvom Polju.

I dok zimi gledaju u kofu sa drvima, kada se isprazni da li će im biti hladno, ili ako vjetar jače duva hoće li obući jakne jer je stolarija dotrajala, učenici ove škole ipak trpe najviše. Njih 122oje u 10 odjeljenja nemaju ni fiskulturnu salu. Fizičko rade u učionici koja se ne koristi…

“Peć, hladnoća, mnogo se smrzavamo i baš nam je hladno u učionicama. Uvijek sjedimo u jaknama i smeta nam u toku rada. Uslovi u toaletima su katastrofalni, nemamo nikakvih uslova, posebno za žensko su loši uslovi. Salu nemamo, koristimo jednu učionicu koja se ne koristi, to nam je naša sala”, kaže Jovana Kršić, učenica OŠ „Dositej Obradović“ u Suvom Polju.

Nekoliko kilometara dalje, samo 10 minuta od centra grada je Osnovna škola “Jovan Dučić”. Centralna škola. Stariji đaci sjećaju se da su problem ovdje prisutni bili i prije 30 godina. Od tada do danas desile su se promjene i renoviranja, ali neke stvari nikad nisu riješene.

“Sljedeće godine slavimo 70 godina škole i tog dijela objekata koji je građen baš u tom period. Problem su radijatori koji nisu mijenjani više decenija, tako da imamo veći broj radijatora u ovom momentu koji sisu u ispravnom stanju, što nam otežava zagrijavanje prostorija škole.Krovna konstrukcija je u veoma lošem stanju I isto je stara preko 40-50 godina” kaže Panto Pantić, zamjenik direktora OŠ “Jovan Dučić, Bijeljina.

Gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović, kaže upoznat je sa stanjem. Ipak lopticu prebacuje na skupštinu i njene odluke.

"Ono što mene kao gradonačelnika nije radovalo jeste odluka o budžetu koju je usvojila skupština , a gdje su zaista sa ključnih pozicija investicija u obrazovanje oduzimana sredstva", kaže Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.

Pravilnikom o finansiranju osnovnih škola je regulisano da se sredstva obezbjeđuju u budžetu Ministarstva prosvjete i jedinica lokalne samouprave. Škole dostavljaju Ministarstvu prosvjete i kulture infromaciju o potrebnim investicijama u centralnim ili područnim odjeljenjima, a na osnovu svih zahtjeva i raspoloživih budžetskih sredstava utvrđuju se prioritetna ulaganja. Ove godine Semberija će dobiti 180.000 КM.

"Ove godine uložićemo dva miliona КM za prioritetne radove na sanaciji i rekonstrukciji školskih objekata, a najveći broj se odnosi na područna odjeljenja osnovnih škola. Od 2 milona oko 180.000 КM planirano da se uloži u 2 područna odjeljenja u Bijeljini", kažu u Ministarstvu prosvjete.

Pomoć školama stizala je i od Fondacija, poput one princeze Katarine Karađorđević, koja je više puta uredila dijelove nekih škola. Ipak to nije bilo dovoljno pa se čeka i na druge budžete. I dok se određuju prioriteti i dalje najviše trpe djeca, kojih je ionako sve manje u školskim klupama.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм