JU OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“

Ministarstvo: Podnesena inicijativa za područnu školi u Adi, nastavnici neće ostati bez posla

  • Извор: АТВ
  • 23.06.2023. 14:17

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske za ATV je navelo da je 24. decembra 2021. godine od Grada Banjaluka zaprimilo Inicijativu za osnivanje područnog petorazrednog odjeljenja JU OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ u naselju Ada.

Nakon toga je imenovana Komisija za procjenu opravdanosti pokretanja procedure osnivanja i utvrđivanja ispunjenosti uslova za osnivanje područnog odjeljenja u Adi, u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanje.

Iz Ministartsva navode da je održan niz sastanaka sa predstavnicima Gradske uprave Banjaluka na kojima su se razmatrala pitanja u vezi sa osnivanjem područnog odjeljenja u naselju Ada.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nedavno je izjavio da će škola u naselju Ada biti centralna škola, a ne područna.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je naglasilo da neće dozvoliti da nastavnici ostanu bez posla kada određeni broj učenika pređe u novoizgrađeni školski objekat u naselju Ada.

Škola u Adi mogla bi ugroziti postojeće banjalučke škole

Škola u Adi mogla bi ugroziti postojeće banjalučke škole

Iz Ministarstva podsjećajau da je Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju defnisano da je za osnivanje i početak rada škole kao javne ustanove potrebno da se obezbijedi nekoliko uslova. 

Potrebno je najmanje 18 odjeljenja od prvog do devetog razreda, školska zgrada sa odgovarajućim školskim prostorom izgrađenim u skladu sa tehničkim propisima o građenju objekta (građevinska i upotrebna dozvola) i propisanim pedagoškim standardima i normativima, potrebna oprema i nastavna sredstva propisana pedagoškim standardima i normativima. 

Četvrti uslov je da je potreban broj radnika utvrđen pravilnicima kojima se uređuje oblast normiranja i finansiranja, način rada, norme nastavnika, stručnih saradnika i ostalih radnika u okviru 40-časovne radne sedmice, odobren od Ministarstva godišnji program rada.

Dok odbornici vode grad, Stanivuković sebi pronašao hlad

Dok odbornici vode grad, Stanivuković sebi pronašao hlad

Uslovi iz tačke četiri se dokazuju nakon upisa škole u registar kod nadležnog suda i sprovedene procedure prijema radnika u skladu sa ovim zakonom. 

OŠ "Vuk Stefanović Karadžić", izgubila bi više od 300 učenika ako nova u Adi bude centralna. Dobar dio zaposlenih, kažu u školi, ostao bi bez posla.

"355 učenika nije mali broj. To znači i gubitak radnih mjesta, što pomoćnog osoblja, što tehnološkog viška učitelja, što smanjenja normi nastavnika. Znači, u predmetoj nastavi bi imali situaciju da kompletno jedno odjeljenje od šestog do devetog, bi po automatizmu otišlo", kazala je Tatjana Vilendečić, direktor JU OŠ "Vuk Stefanović Karadžić".

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм