Хитно

Славиши из Прњавора потребно 20.000 евра за трансплантацију бубрега

  • Извор: СРНА
  • 11.02.2024. 10:37

Славиши Благојевићу из Прњавора хитно је потребно 20.000 евра за трансплантацију бубрега у Бјелорусији због чега је покренута велика хуманитарна акција у коју се укључила цијела локална заједница, разна удружења, културно-умјетничка друштва, спортски клубови.

Славиша је рекао новинарима да је из Минска добио обавјештење да би 29. априла требао бити на петодневној медицинској обради, након чега ће, док се не пронађе компатибилан орган, бити стављен на листу чекања.

"Треба много времена, новца и живаца за све ово, али се надам да ћу уз помоћ добрих људи који су одлучили да помогну успјети да ријешим овај проблем", истакао је Славиша.

Прве проблеме са бубрезима овај Прњаворчанин осјетио је још у седмој години када је имао двије операције. Видљивијег помака није било до 2000. године када му је операцијом у Клиничком центру Србије спашен само десни бубрег.

"Доктор ми је рекао да је лијеви бубрег већ уништен, да је величине ораха и да се практично осушио, док је за десни бубрег који је у том тренутку имао функцију око 80 одсто рекао да ће временом све више слабити", рекао је Славиша.

Трамп: Русија треба да нападне све чланице НАТО-а које не плаћају чланарину

Трамп: Русија треба да нападне све чланице НАТО-а које не плаћају чланарину

До наглог погоршања дошло је у октобру прошле године од када је приморан да одлази на дијализу. Шанса за здравији живот појавила се у виду операције у Бјелорусији гдје доктори дају шансу за опоравак до 97 одсто.

Предсједник Удружења дијализираних, трансплантираних и хроничних бубрежних болесника Републике Српске Александар Радун појаснио је да одлазак на дијализу подразумијева вишечасовни боравак на апаратима и то сваки други дан.

"То траје бесконачно дуго и људи постепено пропадају, дан по дан. То заправо и није неки живот него прелазно рјешење до трансплантације и одржавање тих људи у животу јер апарат не може да замијени бубрег", рекао је Радун.

Полицајка се убила испред породичне куће у Јабланици

Полицајка се убила испред породичне куће у Јабланици

Он је истакао да је у Републици Српској ситуација са сродним донорима лоша и буде их највише десетак годишње.

"Врло тешка и компликована ситуација на којој треба много више радити јер нас на хемодијализи има око хиљаду. Људима се мора објаснити колико је ситуација лоша јер има случајева да један од родитеља неће да донира орган свом дјетету", навео је Радун.

У Прњавору је већ почело прикупљање средстава за помоћ Славиши да добије ову важну животну битку. Донације се могу уплатити и на жиро-рачун Атос банке Бањалука на име Славиша Благојевић број 567-463-59004276-90, а из иностранства на девизни рачун: БА 395674635417351394, SWIFT: SABRBA2B.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)